MASSESKADE: Forsvarets sanitet og ambulansefag-elever fra Strømmen videregående skole øver sammen ved Rygge flyplass.

Hva gjør Forsvaret ved masseskade?

EVAKUERING: Foresvarets BELL 412 ble brukt til transport av pasienter med mest kritisk skade.

I løpet av grå og regnfulle dager er soldater fra sanitetsregimentet på Sessvollmoen samlet på Rygge for en intens øvelse med personer som er skadet.

PASIENTER FOR EN DAG: Ambulansefag-elever fra Strømmen videregående skole er markører på øvelsen.

For elevene på ambulansefag ble det en lærerik opplevelse

Masseskader med ambulanse, lufttransport og bagasjebånd

Under den dyp rotorstøy fra Forsvarets Bell 412 skjer masseevakuering av trettitalls pasienter. Markørene er elever fra ambulansefag. – Dritinteressant, sier Max Billing fra båren. Han er snart er ferdig med andre år ambulansefag.

Publisert Sist oppdatert

Den nedlagte sivile flyplassen på Rygge ved Moss fungerer som den sentrale arenaen for øvelsen. Forsvaret har rekruttert elever fra ambulansefag ved Strømmen videregående skole som markører for å simulere realistiske skadescenarier.

Soldat løfter pasient som er markør på øvelse
LØFTES: En av elevene blir forflyttet av en sanitetssoldat.

 

Apokalyptisk på flyplass

Rygge flyplass, som en gang var et travelt knutepunkt med opptil 1,7 millioner passasjerer i året, står nå tom. Innenfor den gamle terminalen, hvor informative plakater og bagasjebånd fortsatt er på plass, føles det som å gå tilbake i tid. Minner fra tidligere travle dager står i skarp kontrast til dagens øde og forlatte atmosfære. Men i dag er flyplassen forvandlet til en scene hentet fra en apokalyptisk film. Det nedlagte området tjener nå som base for militære operasjoner og et midlertidig feltsykehus. Tomme kasser er blitt tømt og stablet. Innholdet fra noen av dem er blitt klargjort for kirurgi. Vi blir fortalt det skal til sju kasser for at man skal ha en kirurgu på plass. Bårer og feltsenger står klare til å ta imot skadede soldater felten. 

Pasienter på bagasjebånd
EN GANG EN TRAVEL FLYPLASS: Bagasjebåndene på Rygge brukes for skadede pasienter.

Bagasjebåndene på Rygge brukes ikke lenger for bagasje. Denne gangen er de godt egnet for skadede pasienter.

Øvelsen gir forsvarets sanitet en mulighet til å perfeksjonere evakueringsteknikker til lands og i luften. Soldatene skal trene på å behandle og transportere pasienter med mål om å stabilisere dem før videre behandling på et feltsykehus.

Evakuering fra utenlands

Utenfor terminalen gjør sanitetssoldatene ambulansene klare. Spenningen stiger ettersom de forbereder seg på oppdrager som venter. Hva som skal skje har de ingen anelse om.

Befal gir soldater en siste brief
KLARE: Sanitetssoldatene får siste gjennomgang før de sendes ut på oppdrag. De vet ikke hva som venter.

Samtidig, på den andre siden av flyplassen. Der er elever i ambulansefag fra Strømmen videregående skole i gang med siste forberedelser. Elevene er sminket med stor variasjon av skader. De får siste instrukser om hvordan de skal opptre når militærambulansene snart ankommer. Noen kan til og med vente seg en kort flytur med Forsvarets et av Bell-helikoptre som skal brukes til evakuering. Flyturen går praktisk talt fra den ene siden av rullebanen til den andre. Scenarioet er at elevene er soldater som har vært på trening i utlandet, og det blir masseskade. De skal evakueres til feltsykehuset, før de seinere på dagen må transporteres til et land med et større og mer funksjonelt sykehus.

BRANNSKADE: En markør med brannskader får raskt hjelp av en sanitetssoldat.
LUFTTRANSPORT: Helikopteret lander for å ta med seg de første pasientene.
Pasient alene venter på hjelp
VENTER PÅ EVAKUERING: En elev fra ambulansefag har fått hjelp og venter på evakuering.
OMSRORG: Regnet pøser ned, men det er varme fra sanitetssoldaten.

– Nå er de på vei, roper et befal. Elevene beveger seg til de tildelte postene. Noen lever seg allerede godt i rollen og krabber til post. Det jamres og skrikes mens de første militære ambulansene kjører inn på plassen. Skadene er varierte, noe som skal skape utfordring når sanitetssoldatene skal starte triageringen. 

Lærer å være pasient

I Forsvaret brukes Bell 412 primært til taktisk transportstøtte. Helikopteret brukes også til ambulanseflyging, og er også en del av denne øvelsen. Rotorlyden kommer nærmere, og de mest kritiske pasientene gjøres klare til transport. Været bidrar også med ekstra utfordring, når himmelens sluser åpner seg når helikopteret kommer inn for landing. Regnskyll og orkan styrke fra rotorene til tross, det er ikke noe tvil om at dette er en opplevelse for ambulansefag-elevene ved Strømmen videregående skole.

Forsvarets Bell 412 har landet med soldat som passer på
GAMMEL TRAVER: Forsvarets Bell 412 har vært i tjeneste i mange år, men er stadig oppgradert og godt vedlikeholdt.

– Elevene som får være med på øvelsen lærer det å kjenne på det å være pasient. Det å ligge og vente, fryse, alle disse tingene som vi fort glemmer når vi ikke har vært pasient selv, sier Pia Olsrud . Hun er lærer på VG2 ambulansefag på Strømmen videregående skole. 

– I tillegg så får de et stort faglig utbytte av at de får med seg faglige diskusjoner. De får forklart hvordan man vil behandle skadene de har fått tildelt, fortsetter Olsrud.

Pasienter på bagasjebånd

Utenfor den nedlagte terminalen på andre siden av rullebanen blir de første pasientene flydd inn. Rullebåndet får for første gang på mange år gjøre nytte for seg. Ikke i bevegelse for bagasje, men for bårer, som da også kommer høyere opp. I rommet ved siden av er det mer kritiske skadene, rett ved siden av operasjonsstua. Et mottak sørger for at pasientene kommer rett plass, etter hvert som de kommer inn med millitærambulanse eller helikopter.

En av pasientene som ligger ved rullebåndet er 17 år gamle Max Billing som går andre år på ambulansefag.

Max Billing på båre
PASIENT FOR EN DAG: Max Billing synes det har vært lærerikt å få være pasient på øvelsen.

– Jeg synes det er dritmorsomt. Vi lærer like mye av å være her som sanitetssoldatene, sier han fra båren. Ambulansefageleven har også merket seg noen forskjeller fra det han har lært i ambulansefag.

– Det er noen medisiner de bruker her som jeg ikke har hørt om før. Mye av utstyret er ganske likt egentlig, fortsetter Billing. Han har spesielt merket seg at det er mange forskjellige bårer i Forsvaret.

– Noe av den største forskjellen merker jeg når vi blir lagt inn i ambulansebilene, sier Billing.

Saniteten frister

Pia Olsrud har merket seg at elevene er kjempefornøyde, og tilbakemeldingene har vært at de får læringsutbytte fra øvelsen.

Lærer Pia Olsrud foran bagasjebåndet på Rygge
– LÆRERIKT FOR ELEVENE: Pia Olsrud er lærer på linja for ambulansefag, og har merket seg at elevene setter stor pris på å få være med på øvelsen.

– Og at det er spennende å se ting fra andre siden, som vi ikke får til i et klasserom. Denne undervisningen utenfor klasserommet har vært magisk for elevene, sier Olsrud.

Hun har merket seg noen som ønsker seg inn i militæret etter å ha blitt bedre kjent i anledning av øvelsen.

Utdanningen de får her fokuserer ikke så mye på det fredsmessige, som for eksempel sykdom

Oberstløytnant Henning Stenberg

– Vi har to elever som allerede før øvelsen hadde bestemt seg for å ta førstegangstjeneste. Men sier flere at de angrer på at de ikke har tenkt denne muligheten. Jeg tenker at disse elevene, uavhengig av om de går videre på paramedisinerutdanningen, eller om de får seg førstegangstjeneste og litt erfaring med krigsmedisin før de eventuelt skal tilbake prehospitalt i Norge, får kjempebra erfaring med denne øvelsen. 

Pasienter hjelpes fra helikopteret
FRISTER: Etter å ha fått hjelp av saniteten er det flere elever som kunne tenkt seg å ta førstegangstjeneste.

Militær sanitetsutdanning

Oberstløytnant Henning Stenberg, sjef for sanitetsregimentet, peker på de betydelige forskjellene mellom sivile og militære ambulanser, spesielt når det gjelder utstyret.

– I Forsvaret har vi utviklet et spesialisert kompetansenivå som kalles basic medic, som er her på denne øvelsen, sier Stenberg.

Oberstløytnant Henning Stenberg
SJEF FOR ØVELSEN: Oberstløytnant Henning Stenberg.

– I Forsvaret har vi flere nivåer på sanitetsutdanningen basert på tjenesten soldatene skal ha videre. Alle soldatene får opplæring som first responder. På et litt høyere nivå har vi det som kalles advanced first responder. Og de som har sanitet som primær eller sekundærfunksjon får Basic Medic utdanning. Slik som personellet som bemanner de militære ambulansene. I tillegg får de en ambulansemodul som gjør de i stand til å behandle pasienter under transport. Dette er soldater som blir trent i å håndtere krigsskader. Utdanningen de får her fokuserer ikke så mye på det fredsmessige, som for eksempel sykdom, men er mer rettet mot skader og traumer som oppstår i krig, sier oberstløytnanten.

Triagering av pasient
TRIAGERING: Det er ikke noe å si på antallet som kommer til for å hjelpe.

Stenberg forteller at flere ønsker å fortsette i ambulansetjenesten, eller andre deler av helsetjenesten, etter verneplikten.

– Mange av de som har jobba hos meg tidligere ender opp gjerne i ambulansetjenesten. Vi får også inn vernepliktige som har tatt ambulansefag. De ønsker seg ofte til saniteten og det samme gjør vi, slik at vi kan benytte den kompetansen de har ervervet seg i tjenesten. De med ambulansefag fra videregående som gjennomfører førstegangstjenesten, vil være attraktive som profesjonelle sanitetssoldater i vogn, avslutter Stenberg. 

Video

PAKKING: Etter oppdraget er det klargjøring til nye utfordringer.
Soldat løper foran båre
HEKTISK: Det er travelt i begynnelsen av evakueringen når situasjonen først er noe oversiktlig.
Pasient som får støtte fra soldat
HJELP: Pasienter evakueres til riktige poster før videre forflytting.
PAKKING: Noe utstyr skal også på taket av ambulansen.
LØFTES INN: Ambulansen har plass til flere bårer.
FELTSYKEHUS: Behandlingen starter i det provisoriske feltsykehuset i det som en gang var en travel flyplass.
TRAVELT: Feltsykehuset på Rygge flyplass.
FELTKIRURGI: En pasient får hjelp fra kirurgene som er med på øvelsen.
GODT UTSTYRT: I alt er det sju kasser som er med til kirurgi.
Powered by Labrador CMS