Utenriks

Snart kan man på et øyeblikk analysere en drink for bedøvende stoffer

Publisert Sist oppdatert

Når ambulansepersonell ankommer til en bar hvor der er mistanke om en forgiftning, kan de for eksempel scanne drinker for å se hvilket stoff det er snakk om, og behandle pasienten deretter, skriver danske Ingeniøren.

– Vår spektroskopi-penn Drugfindr vil kunne analysere en drink for farlige tilsatte stoffer på mindre enn ett sekund, forteller Ulrik Merrild, som har stiftet virksomheten Drugster Aps.
Sammen med fire ansatte og samarbeidspartnere på Kemisk Institut på Aarhus Universitet og Danmarks Teknologiske Institut, nærmer Ulrik Merrild seg det punktet hvor pennen settes i produktsjon og distribueres.

– Nå har vi en bordmodell som koster 10.000 kroner, men som også kan langt mer enn den skal kunne. Vi skal nedskalere den slik at den både blir mindre og billigere.
Han forventer at pennen vil koste rundt 600 kroner og være på størrelse med en laserpenn som man kan kjøpe til nøkkelringen sin.

Privat og profesjonell

Pennen vil komme i to utgaver.
En enkel utgave til personlig bruk, og en avansert utgave til myndigheter som kan ha bruk for den. Pennen vil få en USB-inngang som gjør det mulig å oppdatere om nye voldtekts-stoffer dukker opp, og som gjør det mulig å trekk ut data.
Teknologien overflødiggjør kjemisk testing i et laboratorium. Inneholder drinken et av de 176 stoffer man vet kan utgjøre voldtekstsdop, advarer pennen brukeren.
– Det er ni stoffer som brukes i 90 prosent av overgrepene, sier Merrild. Fordi lyset fra pennen ligger rett ved grensen til det synlige, vil analysen ikke bli påvirket av selv voldsom fest- og diskoteksbelysning.
1 av 20 amerikanske kvinner har blitt utsatt for et såkalt drugrape, ifølge Ingeniøren. Såkalte voldtekstdop kan også brukes til vinningskriminalitet.
Les mer om saken hos Ingeniøren

Powered by Labrador CMS