Utenriks

Region: Manglende akuttlegebiler gir misvisende overlevelsestall

Publisert Sist oppdatert

Er det virkelig dobbelt så stor sannsynlighet for å overleve en hjertestans i Region Midtjylland som i Region Sjælland? Det mener helseministeren, men ifølge Region Sjælland blir det feil fakta, skriver BeredskabsInfo.

Regionen bruker nemlig ikke akuttlegebiler. Det gjør, at pasienter ikke kan erklæres døde på stedet. Det kan først skje på sykehuset. Men dermed registreres de som «hjertestans» og ikke «funnet død» i statistikken.
– Ministeren bruker en undersøkelse hvor det ikke er korrigert for flere faktorer. Derfor ender Region Sjælland ut med en dobbelt så stor dødelighet ved hjertestans som for eksempel Region Midtjylland. Det blir en feil måte å bruke undersøkelsen på som skaper utrygghet hos befolkningen i Region Sjælland, sier regionsrådsformann Heino Knudsen fra Region Sjælland.
Undersøkelsen er blant annet ikke korrigert for om det skjer en registrering som «hjertestans» eller «funnet død».
– Det er helsedepartementets retningslinjer at i det øyeblikk at førstehjelp settes i gang skal pasienten registreres som en ’hjertestans’. Det er kun en lege som kan erklære en pasient for død, og ettersom vi ikke har leger i våre ambulanser, så er det først på sykehuset at pasienten kan erklæres for død. Det er nettopp det som mangler å bli korrigert for i undersøkelsen, sier Ole Mazur Hendriksen, prehospital legesjef i Region Sjælland.

Tallene kan ikke sammenlignes

Undersøkelsen, som helseministeren får sine tall fra, er utarbeidet av professor Christian Torp-Pedersen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet. I undersøkelsen står det beskrevet at tallene ikke uten videre kan sammenlignes regionene imellom, forklarer Ole Mazur Hendriksen:
– Det er klart at ettersom Region Midtjylland kan erklære flere pasienter for ’funnet død’ på finnestedet, så får de færre registrerte ’hjertestans’ med dødelig utgang, og ser derfor bedre ut på papiret. Derfor arbeider de fem regionene massivt sammen nettopp nå for å få korrigert disse dataene, så vi kan få noen brukbare og sammenlignbare tall.
Det er en politisk beslutning i Regionsrådet i Region Sjælland at det fra 2011 ikke lengre skulle være akuttlegebiler i hele Region Sjælland.
Les mer om saken hos BeredskabsInfo

Powered by Labrador CMS