Utenriks

Google får direkte adgang til britiske helsedata

Publisert Sist oppdatert

Kunstig intelligens skal få tygge på millioner av innbyggeres pasientopplysninger, ifølge Digi.no.

Avtalen om utveksling av pasientdata mellom Googles heleide datterselskap DeepMind og den nasjonale helsetjenesten i Storbritannia, National Health Service (NHS) ble avslørt av New Scientist før helgen.
De har gravd fram en kontrakt (.pdf) signert høsten 2015, som gir ny innsikt i ehelse-ambisjonene til IT-giganten.
DeepMind Technologies er et foretak som har spesialisert seg på kunstig intelligens, som Google kjøpte opp for snart halvannet år siden.
Avtalen regulerer adgang til helsedata fra anslagsvis 1,6 millioner pasienter som årlig blir behandlet ved tre London-baserte sykehus, nærmere bestemt Barnet, Chase Farm og Royal Free.
I februar kunngjorde Google og DeepMind at de samarbeidet med NHS om et pilotprodukt kalt «Streams». Dette ble beskrevet som en mobilapplikasjon, som skulle bistå sykepleiere og leger med å identifisere nyresykdom på et tidlig stadium.
Men avtalen som nå er kommet for dagen omfatter langt mer. Ifølge New Scientist omfatter det helseopplysninger blant annet om hiv-positive, overdoser og abort. Avtalen er heller ikke begrenset til ferske data, men favner også historiske helseopplysninger fra de fem siste årene.
I avtalen blir det omtalt en ny teknologiplattform på konseptstadiet kalt «Patient Rescue», utviklet av DeepMind. Denne skal fungere som et analyseverktøy for helseforetakene.
Analysen skal foregå både direkte på sanntidsdata, samt på månedlige uttrekk. Foruten å varsle om pasientrisiko skal løsningen kunne bistå klinikere arbeid med diagnose og fungere som beslutningsstøtte.
Les hele saken hos Digi.no

Powered by Labrador CMS