Redningshelikopter

Justiskomiteen mener basen må være på Bardufoss

Publisert Sist oppdatert

Flertallet i justiskomiteen på Stortinget sier i sin innstilling at redningshelikopterbasen for Troms bør ligge på Bardufoss, skriver Folkebladet (krever innlogging).

Illustrasjonsbilde: AW101 Norges nye redningshelikopter lander for første gang på St. Olavs hospital 11. september 2019. Foto: Live Oftedahl
Denne uttalelsen ble resultatet av møtet i justiskomiteen på tirsdag. Det betyr at flertallet (AP, Sp og SV) i komiteen går inn for Bardufoss og ikke Tromsø som lokaliseringssted for redningshelikoptrene i Troms.
Målselv-ordfører Bengt Magne Luneng (Sp) er fornøyd med resultatet.
– Det er kjempebra og som forventet, sier Luneng til Folkebladet.

Regjeringen ønsker Tromsø

Mindretallet i komiteen, bestående av Høyre og Frp, var som ventet imot innstillingen. De støtter regjeringens valg av Tromsø.
Les også: Regjeringen vil etablere base for redningshelikopter i Tromsø.
Justiskomiteens tilråding til Stortinget består av tre punkter. Der er det også et eget punkt om at komiteens flertall ber regjeringen utsette utflyttingen av Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge inntil nye redningshelikopter er på plass.

Bevarer troen

Selv om flertallet i komiteen ikke er identisk med regjeringsflertallet, er Luneng fortsatt sterk i troen på at redningshelikoptrene blir å lande på Bardufoss.
– Ja, jeg har tro på at det går Bardufoss sin vei. Ingenting er avgjort før saken kommer opp til avstemning i Stortinget 16. desember. Jeg tenker at det er fullt mulig å få noe til. Vi må bare jobbe opp mot de ulike partiene i tiden fram til stortingsdebatten. Vi trenger bare ett parti til som må si at vi må stoppe opp og se på saken med grundigere øyne, sier Luneng.

Angripes fra flere hold

Jobben med å overbevise stortingsflertallet om at Bardufoss er rett lokaliseringssted blir tøff. Bardufoss angripes fra flere hold. Sist ute er fiskere.
Les mer om dette her.
– Vi registrerer at det jobbes i kulissene for å legge basen til Bardufoss for å erstatte tapte arbeidsplasser på innlandet. Men basen må plasseres der den kan gjør mest nytte, både med hensyn til nærhet til de som skal reddes og nærhet til de ressurser som det kan bli bruk for i et redningsoppdrag. Ut fra slike vurderinger er en plassering i Tromsø riktig, sier Tor Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt, ifølge en pressemelding.
– Jeg skjønner at fiskerne er opptatte av at redningstjenesten skal ivareta dem, men jeg mener fortsatt at det geografisk rette stedet er Bardufoss. Dit er det også kortest vei til fiskefeltene utenfor Senja, sier Luneng.
Les artikkelen i Folkebladet (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS