Nødmeldetjeneste

Sverige: Smarttelefoner angir nå nøyaktig posisjonen når man ringer 112

Publisert Sist oppdatert

Innføringen av Advanced Mobile Location (AML) muliggjør automatisk posisjonering via gps i Sverige, skriver Dalademokraten (krever innlogging).

SOS Alarm har i lengre tid jobbet for å få en bedre posisjonering av den hjelpesøkende som ringer 112.
AML er ingen ny app, men mobiltelefonens eget operativsystem.
– Endelig får vi bedre posisjonering av nødstedte, en teknikk som for alvor kan redde liv, sier Björn Skoglund, tjenesteutvikler på SOS Alarm.
– Når en person nå varsler 112 med sin mobiltelefon, så kan SOS-operatøren med stor treffsikkerhet se hvor innringer befinner seg. Det gjør at hjelpen kan komme raskere.

AML gir en gps-posisjon med en radius på cirka 5 - 15 meter. Om ikke gps kan tas opp, så gis i stedet en posisjon ut fra nærmeste wifi-nettverk, vanligvis med en radius på 65-85 meter.

I nåværende metode, via et såkalt cell-id, vises i snitt et område på cirka tre kvadratkilometer. Presisjonen i posisjoneringen blir altså svært mye bedre.

Kun SOS Alarm og nødetatene har tilgang til innringers posisjon. Det er kun når man ringer 112 at SOS Alarm får posisjonen, og kun når samtalen pågår.

SOS Alarm kan ikke søke opp posisjonen på andre måter.

Teknikken finnes allerede i 14 land i Europa.
Red.anm.: Helsedirektoratet opplyser om at AML i Norge er under innføring, men det er ikke informert bredt om dette, blant annet i påvente av at alle mobiler støtter AML.
Les mer om saken hos Dalademokraten (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS