Nødmeldetjeneste

Skal gi pasientene raskere hjelp ved hjertestans

Publisert Sist oppdatert

Et interaktivt kart som gir en oversikt over hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, skal brukes av AMK-sentralen når noen ringer inn om hjertestans, skriver Dagens Medisin.
– Meningen med hjertestarterregisteret er at operatørene på 113 skal bruke kartet og henvise innringeren til nærmeste hjertestarter. Hvis det da er flere førstehjelpere på stedet, kan én løpe og hente hjertestarteren mens en annen fortsetter med hjerte- og lungeredning, sier Siw Lilly Osmundsen, prosjektleder for Hjertestarterregisteret.
I Danmark, Nederland og Sverige har de hatt offentlige hjertestarterregistre i flere år, og nå følger Norge etter. På nettstedet 113.no, kan man gå inn og registrere sin hjertestarter som deretter vil vises i interaktive kart, både offentlig og i 113-sentralene.
Rammer 3000 årlig
Registeret driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) og er en del av Helsedirektorates dugnad «sammen redder vi liv», der målet er å bedre førstehjelpsopplæringen i befolkningen.
Plutselig hjertestans rammer cirka 3000 personer årlig. Osmundsen håper prosjektet vil bidra til å redde flere liv.
– Målet er at man skal komme i gang med hjerte- lungeredning og gi første sjokk så tidlig som mulig, før ambulansen rekker å komme frem. Hvert minutt spart gir større sjanse for å overleve, sier hun.
Les hele artikkelen hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS