Nødmeldetjeneste

– Felles nødsentraler er ikke veien å gå

Publisert Sist oppdatert

– Politiets mas om felles nødsentraler er et utidig forsøk på omkamp i en sak som allerede er utredet og avklart, sier klinikkoverlege og professor Mads Gilbert til NRK Norge.

Bakgrunn: Utredning av nødmeldetjenesten
Les også fra NRK: Rapport avslører at nødmeldesentraler er for små og sårbare
Han mener det er medisinske fagsentraler, ikke store samlokaliserte fellessentraler, som redder liv i dagliglivets moderne akuttmedisin.
Mats Gilbert synes det spesielt at politiinspektør Johan Fredriksen ihelgen uttalte at samlokaliseringen er løsningen for nødmeldingstjenestene.
Fredriksen mener de har bedre muligheter for lykkes dersom politiet samlokaliseres med brann og helse, og sier er lettere å snakke sammen når man sitter sammen.
– Det sier seg selv. Samlokalisering vil gi en udiskutabel gevinst, sa Fredriksen, og får støtte av brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetat.
– Samlokalisering har vært diskutert i årevis, og det er på tide å flytte sammen, uttalte Myroldhaug til NRK i helgen.

Unødvendig

Likevel er Gilbert uenig og viser til at bare ca. én prosent av nødnummer-trafikken på norske AMK-sentraler som krever samhandling med politi og brann.
– Norske AMK-sentraler er i dag selvstendige, fagmedisinske spesialistsentraler som i all hovedsak er lokaliserte på sykehus og bemannet med fagmedisinsk personell. Vi har klare rutiner for tverrvarsling når det trengs, sier Gilbert.
Han mener utspillet til Fredriksen klart er i strid med konklusjonen i rapporten fra Liaklev-utvalget.
– Som klinikkoverlege er jeg overordnet medisinsk ansvarlig for en stor, regional AMK-sentral. Jeg reagerer jeg meget sterkt på dette forsøket på ”omkamp” fra politiets side, og konstaterer med vantro at politietaten nå fortsetter sitt spill for å få virkeligheten slik de vil.

Kan bli bedre

NRK har i flere saker satt søkelyset på norsk nødmeldingstjeneste, og harpublisert lydlogger fra håndteringen av trippeldrapet på Valdresekspressen i Årdal.
Der skjedde det flere varslingsfeil og svikt i samarbeidet mellom de tre nødetatene
Alle kan bli bedre, vi jobber hele tiden med forbedring, men samlokalisering av felles-sentraler er ikke forbedring, men rasering av en godt fungerende, nasjonal medisinsk nødmeldetjeneste.
Det samme kan dessverre ikke sies om politiets nødssentraler som har vært vanskjøttet i en årrekke, sier Gilbert.

Omorganisering

På Stortinget har de nå vedtatt å samlokalisere politiet og brannvesenets operasjonssentraler i forbindelse med etableringen av de nye politidistriktene, men helse er ikke med fra starten.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS