Medieklipp

Solgte ansiktsmasker som ikke var godkjent

Solgte ansiktsmasker som ikke var godkjentImportøren visste at ansiktsmaskene ikke hadde bestått en kvalitetskontroll, men solgte dem likevel til flere sykehus.

Publisert Sist oppdatert

I over en måned brukte helsepersonell ved Sykehuset Østfold og Lovisenberg Diakonale Sykehus åndedrettsmasker levert av et norsk selskap, skriver NRK Oslo og Viken.

Sykehusene visste ikke at maskene ikke hadde bestått kvalitetskontrollen for sykehusinnkjøp.

– Dette er masker som har vært brukt i behandling av korona-smittede pasienter, forteller fagdirektør ved Sykehuset Østfold, Helge Stene-Johansen.

Maskene ble også kjøpt inn til Oslo universitetssykehus (OUS), men der ble de ikke tatt i bruk av de ansatte, ifølge kommunikasjonsrådgiver Hedda Holth.

Var mangel på utstyr

Den norske leverandøren bestilte ansiktsmaskene fra Kina i begynnelsen av mars. Koronautbruddet hadde nettopp blitt erklært en pandemi, og det var vanskelig å få tak i nok smittevernutstyr.

Vanligvis står en nasjonal innkjøpsordning for all import av slikt utstyr til helseforetakene i Norge, men i den ekstraordinære situasjonen fikk sykehusene selv mulighet til å kjøpe inn tilgjengelig verneutstyr.

– I god tro bestilte vi 30.000 masker fra det norske firmaet, forteller Stene-Johansen.

Ansiktsmaskene ble testet av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på initiativ fra Oslo universitetssykehus (OUS). Prøveresultatet ble presentert for leverandøren og OUS 8. april. De godkjente ikke maskene, men sykehusene i Østfold og på Lovisenberg fikk ikke beskjed om dette før over en måned senere, 15. mai.

Inntil den dagen var det ukjent både for FFI og Helse Sør-Øst RHF at andre helseforetak hadde kjøpt inn dette utstyret.

– Firmaet har visst om dette da maskene ble levert, men ikke vi. De har solgt oss produkter som de visste ikke var godkjente, sier fagdirektøren ved Sykehuset Østfold.

Helse Sør-Øst bekrefter til NRK at saken er meldt til Statens legemiddelverk, som er tilsynsmyndighet for smittevernutstyr.

Mener utstyret er i henhold til standard

– Vi hadde fortvilte kunder som kontaktet oss. De hadde ingenting å beskytte seg med og sto i fare for å måtte bruke vanlige munnbind i møte med covid-19-pasienter, sier Olav Bruflat.

Han er daglig leder i firmaet som leverte ansiktsmaskene, Avalon Medical AS.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS