Medieklipp

Flasker.

Ny metode kan fjerne alkohol fra kroppen mer effektivt

Norsk rusforsker kaller oppdagelsen mer eller mindre revolusjonerende.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år dør omtrent 3 millioner mennesker på verdensbasis som følge av alkohol. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon, ifølge NRK Viten.

Når alkoholen kommer i blodet vårt, påvirker den store deler av kroppen. Blant annet hjernefunksjon, sirkulasjon og til og med neglevekst. Ved et visst nivå kan spriten skade sentrale organer og føre til død.

Nå har en gruppe forskere fra Canada funnet en metode som får kroppen til å kvitte seg med alkohol raskere enn noen gang. Hele tre ganger raskere enn leveren kan klare.

– Dette er potensielt litt revolusjonerende. Det at man øker eliminasjonen såpass mye, er overraskende, sier Jørgen Bramness til NRK. Han er rusforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Studien er publisert i tidsskriftet Scientific Reports, som eies og drives av anerkjente Nature.

Hyperventilering gjør susen

Leveren vår renser kroppen for omtrent 90 prosent av alkoholen vi inntar. Dette skjer med en jevn og konstant hastighet. Foreløpig finnes det ingen andre metoder, utenom dialyse, som fjerner sprit fra blodet.

Altså har dette vært omtrent det eneste alternativet man har for å behandle livstruende nivåer av alkoholforgiftning. Men nå håper de canadiske forskerne at den nye oppdagelsen kan tas i bruk til medisinske formål i framtiden.

De har nemlig funnet ut at man kan puste alkoholen ut av kroppen.

Ved hyperventilering kan nemlig lungene kvitte seg med alkohol tre ganger raskere enn leveren, viser studien.

– Rart ingen har tenkt tanken før

For å klare å hyperventilere trenger man hjelp. Å gjøre dette ukontrollert er ikke et alternativ, ifølge forskerne. Når man puster i et slikt tempo, kvitter kroppen seg med store mengder karbondioksid. Dette fører igjen til at man kan miste bevisstheten.

Men ved hjelp av en innretning bestående av et ventilsystem, noen forbindelsesrør, en maske og en liten tank med komprimert karbondioksid, kan hyperventileringen skje kontrollert.

Selve apparatet i denne studien er ikke nytt. Det brukes i andre sammenhenger, som ved forgiftning av blant annet karbonmonoksid. Men aldri før har utstyret vært testet i forbindelse med alkohol.

Rusforsker Bramness synes det er merkelig.

– Det er nesten rart at ingen har tenkt på dette tidligere, sier han.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS