Medieklipp

Ny meningsmåling: Folk i nord vil ha statlig luftambulansetjeneste

Tre av fire vil at staten skal overta luftambulansetjenesten. Det viser en meningsmåling blant folk i nord. Helse- og omsorgsminister Bent Høie er ikke overraska.

Publisert Sist oppdatert

En meningsmåling som InFact har gjort for NRK viser et klart flertall for at staten skal overta luftambulansetjenesten.

Og dette gjelder alle partier. Også i Høyre, som er partiet med lavest andel, er det flertall med 52,9 prosent som vil ha statlig overtagelse.

Mer enn 1200 personer i Troms og Finnmark er spurt. Totalt vil 76 prosent av disse at staten skal overta tjenesten. I Finnmark er det 79,7 prosent og i Troms 74,2 prosent som vil ha staten inn. 13,1 prosent i Troms og 12,5 i Finnmark vil ha private til å drive tjenesten.

– Ikke overraska

Helseminister Bent Høie (H) er ikke overraska.

– Den viser det jeg har vært veldig klar over, nemlig at mange har vært og er bekymra for situasjonen i luftambulansetjenesten. Da er det og naturlig at man peker på andre løsninger.

Prisen bør ikke være avgjørende

Flere NRK spør peker på at luftambulansetjenesten fungerte godt før Babcock overtok selv om den også da var drevet privat. Da var det Lufttransport som drev tjenesten. Selskapet tapte kampen da nytt anbud blei lagt ut.

Nå arbeider et utvalg med å finne ut hvilken løsning som er best. Er det offentlige som skal drive denne tjenesten? Skal den drives av private som i dag? Eller skal ideelle organisasjoner drive den? Og om det fortsatt skal være private, skal det da gjøres endringer i anbudssystemet?

Høie setter sin lit til at utredningen vil gi noen svar.

– Det som er viktig nå er å få en god faktabasert utreding fra ekspertutvalget.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS