Medieklipp

Jørgen Nilsen skifter ansvarsområde fra prehospital til inhospital sykehusdrift.

Ledelse mot ansatte: Lang, steil konflikt i Hammerfest om arbeidstid

Ordninga med egen ambulanse stasjonert på Skaidi parkeres over helga.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er en lang og steil konflikt der ambulansepersonellet nekter å skrive under på ny turnus som vil tvinge dem tilbake på hjemmevakt, skriver iFinnmark (krever innlogging).

Ambulansepersonellet ønsker å fortsette med dagens ordning med to lag på vakt ved stasjonen, klar til å betjene to ambulanser, samt et eget lag til å betjene ambulansen som siden 2018 har vært stasjonert på Skaidi.

Det mener Finnmarkssykehuset er for kostbart, og ønsker en turnus med et lag på vakt ved stasjonen og et lag hjemme. Dette sier ambulansepersonellet nei til.

Skaidi avsluttes

Uten en signert avtale tvinges ambulansepersonellet fra mandag inn i en turnus hvor ordningen med ambulanse på Skaidi avsluttes.

Jørgen Nilsen, klinikksjef for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset, er ikke enig at kombinasjonen aktiv vakt og hjemmevakter fører til et dårligere tilbud til befolkningen.

– Det er krav i Helse Nord at ambulansen skal være bemannet innen 10 minutter etter varsling ved hjemmevakt. Dette gjelder for alle steder i Finnmark, for det er ikke bare i Hammerfest det er hjemmevakt. For oss er det viktig at det er likhet for alle, sier Nilsen.

Han viser til at det er stort sykefravær ved ambulansen i Hammerfest, og at man av den grunn ikke klarer å opprettholde daglig drift av Skaidi-bilen.

Ikke dimensjonert for to vaktlag

– Saken er at vi skal sørge for god beredskap i hele vår tjeneste over hele Finnmark, ikke bare i Hammerfest. Og til det har vi et budsjett å forholde oss til. I Hammerfest har sjåførene hatt hjemmevakt helt fram til mai 2018, hvor det etter deres ønske ble endret til begge vaktlagene på vaktrom. Da vi hadde en gjennomgang her, fikk vi et brev fra vernetjenesten om at bygget ikke var dimensjonert for to vaktlag samtidig på natta. Og med et nytt sykehus som skal bygges, og hvor det også vil være fornuftig å ta med ambulansen over, vil det ikke være fornuftig å bruke penger på den nåværende stasjonen hvis vi likevel skal ut av den om få år, sier Nilsen.

Ubesvart forslag

For to uker siden kom ambulansepersonellet i Hammerfest med et forslag til arbeidsgiveren, som de mener ville gitt alle det de vil ha. Inkludert å opprettholde et eget vaktlag på Skaidi.

– Forslaget går enkelt forklart ut på at alle ansatte har gått med på å gi to vakter ekstra slik at vi får timer nok til å ivareta to biler på stasjonen i Hammerfest, med Finnmarks beste responstid, og timer nok til å ha ambulansen på Skaidi i drift.

De reagerer på at antydninger om at de skal over til det nye sykehuset, da de ikke har sett noen som helst planer om dette.

Les mer om saken hos iFinnmark (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS