Medieklipp

Munnbind har vært mangelvare under koronautbruddet.

Kampen om smittevernutstyr: – De møter opp med kofferter fulle av cash

– Prisene er helt vanvittige. Smittevernutstyr selges til heroinpriser.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mistet et parti med munnbind på lørdag da Walmart snappet det rett foran oss. De møtte opp på selve fabrikken i Kina med penger i en koffert, sier forretningsmann Stephen Fu til NRK Norge.

Han har jobbet med import av smittevernutstyr (PPE) og sier kappløpet om smittevernutstyr nå har nådd nye høyder.

Lukrative kontrakter, skyhøye priser og en enorm etterspørsel av smittevernutstyr.

Det har ført til at flere store internasjonale aktører har meldt seg i kappløpet om smittevernutstyr og pengekampene foregår nå utenfor fabrikkene i Kina.

Myndighetene vil ikke gå ut med tallene på hvor mye smittevernutstyr vi har i Norge og hvor mye vi trenger. De frykter det vil svekke Norges posisjon i det tøffe markedet.

Nå foregår forhandlingene utenfor selve fabrikkene ifølge Stephen Fu, som har jobbet aktivt med å hente smittevernutstyr fra Kina den siste tiden.

– Cash against delivery. De kom på selve fabrikken i Kina med penger i en koffert, forteller han.

Allerede i 2015 ble Norge advart over utfordringene med å innhente smittevernutstyr som følge av internasjonal konkurranse under epidemier.

Han frykter at prisene vil fortsette å stige og håper ikke det blir et nytt utbrudd i Kina. Da tror han Norge vil få utfordringer.

– Blusser smitten opp i Kina, da stenger de ned all eksport. Myndighetene har en kontrollør på hver fabrikk som passer på at altfor mye ikke blir solgt til utlandet. De vil i likhet med andre sikre seg.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS