Medieklipp

Hjerte-lungeredning og påkoblet hjertestarter.

Frivillige førstehjelpere varsles via app ved hjertestans i Sverige

Ved mistanke om hjertestans, varsler alarmsentralen SOS-Alarm frivillige førstehjelpere i nærheten og leder dem til nærmeste hjertestarter. Fra 1. september blir varslingssystemet introdusert i Jönköping-regionen.

Publisert Sist oppdatert

Den 1. september ble varslingssystemet for frivillige førstehjelpere introdusert i Jönköping-regionen i Sverige, melder regionen på sine nettsider.

Alarmen kommer inn via en app, som viser posisjonen til personen som er rammet av hjertestans og til nærmeste hjertestarter

Introduksjonen skjer i samarbeid med alarmsentralen SOS Alarm og flere av Sveriges regioner bruker allerede tjenesten.

Denne tjenesten betyr at muligheten for å overleve et hjertestans øker betraktelig, og at alle som har opplæring i hjerte- og lungeredning (HLR) kan gjøre en livreddende innsats, sier Mia Frisk, styreleder i regionstyret.

I dag finns det et stor andel hjertestartere ute i det offentlige.

Fordi SOS Alarm raskt kan nå personer med opplæring i HLR og samtidig veilede de til den nærmeste hjertestarteren, skapes det helt nye muligheter for rask respons.

Å benytte seg av frivillige førstehjelpere er en viktig del av vårt arbeid for å tilby behandling av høy kvalitet med høy tilgjengelighet, sier Rachel De Basso, leder av komiteen for folkehelse og medisinsk behandling.

Når en innkommende nødsamtale til SOS Alarm gir mistanke om hjertestans, sendes en alarm ut via appen til de frivillige førstehjelperene som er i nærheten.

Målet er å starte HLR så snart som mulig og få på plass en hjertestarter mens de venter på at en ambulanse skal komme.

Tidlig hjelp er avgjørende for overlevelsen

Hvert år rammer plutselig hjertestans omtrent 6000 mennesker i Sverige utenfor sykehus. Ved hjertestans er tiden avgjørende for å sikre overlevelse.

Tidlig HLR øker overlevelsen 2-3 ganger sammenlignet med hvis ingen HLR startes før ambulansen kommer.

I dag er det cirka 92 500 registrerte frivillige førstehjelpere i Sverige, hvorav nesten 2380 i Jönköping, som står klare for å bistå helsevesenet ved livreddende førstehjelp når tjenesten nå tas i bruk.

For å bli frivillig førstehjelper stiller regionen krav om at du må være over 18 år og ha fått opplæring i basal HLR.

Registrering skjer direkte i en app som kan lastes ned gratis. Når registreringen er fullført, vil appen varsle deg med et alarmsignal hvis det er mistanke om hjertestans i nærheten.

Les hele saken på Jönköping-regionens nettsider.

Powered by Labrador CMS