Medieklipp

NOR EMT-trening før avreise til Italia.

Det norske koronateamets feltnotater fra Italia

De er spesialtrente og vant til å jobbe i kriseområder.

Publisert Sist oppdatert

Men ingen i det norske helsetemaet i Nord-Italia var forberedt på hva de hadde i vente melder VG.

15. april 2020: «Én fridag og to pasienter er borte når vi kommer tilbake ... er ikke overrasket. De var svært syke. Det var forventet. Vi blir likevel triste. Dette er mennesker som for bare noen uker siden var friske, hjemme med familiene sine og hadde det bra. Nå har de ligget alene her på sykehuset i dages- og ukevis. Kun med personell kledd i fullt verneutstyr rundt seg.»

Anestesisykepleier Janecke Engeberg Sjøvold (51) fra Bergen skriver på bloggen sin fra et hotellrom i småbyen Seriate utenfor Bergamo i Nord-Italia.

Hun er én av 19 nordmenn som har takket ja tiloppdraget om å være Norges utsendte til ett av de områdene i verden som er hardest rammet av coronapandemien.

I fire uker skal kriseteamet behandle virussmittede på sykehuset Bolognini di Seriate. Hvorfor dro de, hvem er de og hvilke inntrykk gjør de seg?

Dette er deres feltnotater og opplevelser.

«Familiene har sittet hjemme, uten mulighet for å kunne besøke dem, hele tiden med håp om å få se sine kjære igjen. De dør uten sine kjære rundt seg og selv etter at de er døde får ikke familien komme og ta et siste farvel.

Det tas bilde av kisten og så kjøres den til krematoriet. Asken begraves senere. Tilbake sitter nok en sorgfull familie i Bergamo.

Det er tøft å være sykepleier i dette, men vi støtter hverandre og er et team som vet å ta vare på hverandre», skriver Sjøvold videre.

Det er verdt å lese videre!

Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS