Medieklipp

Brannvesenet rykker stadig oftere ut på helserelaterte oppdrag

Oppgavene til Brann- og redningstjenesten har gradvis endret seg. I 2020 rykket brannvesenet i Trondheim ut på 56 oppdrag knyttet til trussel om selvdrap.

Publisert Sist oppdatert

Trøndelag brann- og redningstjenestes årsrapport for 2020 viser at brannstasjonene i Trondheim hadde 477 brannutrykninger.

Nesten like mange oppdrag (468) gjaldt ulykker og andre oppdrag knyttet til søking, trussel om selvdrap, bistand til politi og berging av verdier. Dette skriver adressa på sine nettsider (krever innlogging).

– Vi er blitt et redningskorps, og ikke lenger kun en brann- og sjøredningstjeneste, sier fungerende brigadeleder og brannmester Ole-Petter Smørsgård i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Samfunnet har endret seg

Arbeidsoppgavene som tilfaller brann- og redningstjenesten har endret seg gradvis og i takt med samfunnsutviklingen, ifølge Smørsgård.

I 2020 rykket brannvesenet i Trondheim ut på 56 oppdrag knyttet til trussel om selvdrap.

– Dette skjer ukentlig, uten at samfunnet er klar over det. Mesteparten skyldes psykiatri og det er naturlig at denne typen utrykninger ikke kommer i avisa. Nettopp derfor er heller ikke samfunnet rundt opp klar over hvor stort dette problemet er, sier Smørsgård.

Større psykisk belastning

Den psykiske belastningen dette påfører redningspersonellet tas på høyeste alvor av brannvesenet.

Etter traumatiske hendelser gjennomgår brannmannskapet ifølge Smørsgård et såkalt emosjonelle førstehjelpskurs.

Les hele saken i Adressa (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS