Medieklipp

Blålys-dronene kommer

Er ulykken ute, kan medisinsk utstyr eller lege i framtida komme til ulykkesstedet i drone.

Publisert Sist oppdatert

De første testene er planlagt i Stavanger i 2023, ifølge Elektronikknett.

Det nye EU-støttede forskningsprosjektet AiRMOUR har fått 7 millioner euro til å utvikle dronebasert medisinsk nødhjelp i urbane strøk.

I prosjektet skal forskere, luftfartsmiljø og lokale myndigheter jobbe sammen. De skal vurdere ulike teknologier og løsninger som kan gjøre dronetrafikk i tettbygde strøk sikker, miljøvennlig og stillegående, i tillegg til rask, tilgjengelig og prisgunstig. Fra Norge deltar forskningskonsernet NORCE, droneoperatøren Ehang Scandinavia og Stavanger kommune.

Forskerne skal også kartlegge i hvilken grad befolkningen aksepterer tanken på blålys-droner i byen.

Frakte medisinsk utstyr – og mennesker

I prosjektet skal man jobbe fram mot to scenarioer. Det første er at en drone raskt leverer kritisk medisinsk utstyr til et ulykkessted. Planen er å gjennomføre slike flyvninger i Stavanger, Helsinki og Nord-Hessen i Tyskland.

Det andre er å frakte en doktor til et ulykkessted eller frakte en pasient til sykehuset i drone. Dette vil ikke bli testet ut med mennesker om bord i løpet av prosjektet, men man vil fly dukker i full størrelse. I tillegg vil man gjøre datasimuleringer som kartlegger de utfordringene som må handteres ved slike operasjoner.

Tror på sertifisering om tre år

Droneselskapet EHang Scandinavia, som har hovedkontor i Stavanger, blir en viktig leverandør til demoflygingen. Steinar Normann Bjugn, som er administrerende direktør i droneselskapet, forteller til UAS Norway at man etter simuleringen starter med små droner til medisinsk utstyr og skalerer opp til store maskiner som frakter «mennesker» (dukker).

Først testes oppsettet i grisgrendte strøk, før man forsetter i urbane områder.

Ikke science fiction

Det er ennå ei stund til vi kan erstatte legebilen eller ambulansen med droner.

– Det er nok langt forbi rammene av vårt prosjekt. Men vi skal utforske og teste muligheter innenfor medisinsk nødhjelp som vi ikke har per i dag. Dronetrafikk i bymiljø er ikke lenger science fiction, sier seniorforsker Stian Solbø i NORCE.

Les mer om saken hos Elektronikknett

Powered by Labrador CMS