Medieklipp

AW 101, 330 skvadronens nye redningshelikopter, lander på akuttbygget til St. Olavs hospital. Illustrasjonsfoto.

Bedrift kan ha løst landingsproblemet til nye SAR-Queen

Garda Sikring har nå kommet på banen med et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser nå kan bli løst.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for det hele er at Luftforsvaret har kjøpt inn nye redningshelikoptre for nærmere 14 milliarder kroner som nå tar over for de gamle «Sea King»-helikopterne.

Et stort problem med den nye helikopter-modellen; «Sar Queen», er at den har et mye større lufttrykk når det lander enn «Sea King»-helikopteret, som har gitt utfordringer til flere at sykehusene i landet. Dette skriver magasinet Metalsupply på sine nettsider.

Landingsproblemer

De nye helikoptrene skulle i utgangspunktet benyttes ved 21 av landets akuttsykehus, men det viste seg at de bare kunne lande ved 6 av disse sykehusene på grunn av at lufttrykket var til fare for både mennesker og materiell på bakken.

Flere steder ble problemene så store at man måtte ha innleide vakter til stede hver gang helikoptrene skulle land.

Nå har har imidlertid Nittedal-selskapet Garda Sikring AS kommet opp med en løsning, nærmere bestemt produktet «Blast Fence» som fjerner det meste av dette lufttrykket.

Det nye universitetssykehuset i Stavanger på Ullandhaug er den første lokasjonen i Norge som skal teste ut løsningen når det åpner neste år.

Der har Garda Sikring sin avdeling i Rogaland allerede montert ferdig den nye «Blast Fence»-løsningen på oppdrag fra Stangeland Maskin.

– Også en rekke andre sykehus og flyplasser vurdere nå å ta i bruk løsningen, opplyser konsernsjef Jon Ola Stokke i Garda Sikring AS som er Norges ledende aktør innenfor vei-, anlegg-, område- og objektsikring med 10 avdelinger rundtomkring i Norge.

Fjerner farlig lufttrykk med "Blast Fence"

– Det er en løsning som både er utviklet og benyttet i Tyskland, og vi er nå det første selskapet som har fått anledning til å tilby og montere produktet her i Norge.

Det dreier seg om et gjerdesystem som leder luftstrømmen bort og opp fra landingsområdet og dermed skjermer personell, bygninger og utstyr fra det store lufttrykket på bakken og bidrar til trygg ferdsel i området rundt, påpeker Stokke.

– I tillegg til å løse problemet så fjerner man også kostnadane ved bruk av innleide vaktmannskaper, sier konsernsjefen i Garda Sikring som bekrefter at det er stor interesse fra både andre sykehus og flyplasser angående den nye løsningen.

Sykehuset i Stavanger først ut

Prosjektleder Ståle Tufta ved Garda Sikrings Rogaland-avdeling, som ligger i Sandnes, opplyser at de har montert 160 meter med gjerde, i en høyde av 2,5 meter, rundt det som blir landingsplassen til det nye sykehuset i Stavanger.

Les hele saken på Metalsupply sine nettsider.

Powered by Labrador CMS