Luftambulanse

Mener ministeren sier «nei» til redningshelikopterbase i Troms

Publisert Sist oppdatert

Forskere, politi, forsvarsfolk og en rekke politikere i Nord-Norge ber om redningshelikopterbase i Troms. Politisk redaktør i Nordlys mener beredskapsministeren avviser kravet, ifølge NRK Troms.
– Ministeren viser så liten forståelse for norsk geografi at det er oppsiktsvekkende, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.
Han er skuffet etter å ha sett beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde møte stortingspolitiker for Arbeiderpartiet i Troms til debatt. I Dagsnytt 18 mandag måtte ministeren svare på kravet om en helikopterbase for å sikre beredskapen i fylket.
– Konklusjonen min er at statsråden ikke har noen vilje til å etablere noen redningsbase i Troms, men heller at hun argumenterte mot dette, sier Fjellheim.

«Viking Sky» var på vei fra Tromsø til Stavanger

– Ulykker med cruiseskip er det mest krevende vi har i våre beredskapsplaner, og det er helt åpenbart at vi ikke har helikopterresurser i området som kunne ha vært til hjelp i en slik situasjon, sa fylkesmann i Troms Elisabeth Aspaker til NRK mandag.
Mens redningsaksjonen på Mørekysten får skryt, er Aspaker overbevist om at sjansene for at det samme ville gått galt utenfor kysten av Troms, er overhengende.
Det er hun ikke alene om, og det har ført til et krav om en redningshelikopterbase i Troms fra politi, forsvarsfolk og politikere fra en rekke partier i nord.
Cruiseskipet «Viking Sky» var også på vei fra Tromsø til Stavanger da det kom i havsnød, der nærmere 500 passasjerer ble reddet av redningshelikoptre.
Det er like mange som det er kilometer mellom Banak og Bodø der dagens to redningshelikopterbaser i Nord-Norge ligger.
Samtidig er Troms er også landets mest skredutsatte fylke, og opplever også en kraftig økning av både ski- og cruiseturister og antall fiskebåter som trekker nordover.
Derfor stilte stortingspolitiker for Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Myrseth, følgende spørsmål til samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Dagsnytt 18 i går.
Les mer om saken og se debatt hos NRK

Powered by Labrador CMS