Luftambulanse

Luftambulansetjenesten får jetfly

Publisert Sist oppdatert

To jetfly skal settes inn i den norske luftambulansetjenesten fra sommeren 2019. Det vil gi bedre beredskap og pasientsikkerhet for hele landet, skriver Luftambulansetjenesten ANS i en pressemelding.
Tidligere: Foreslår å «frata» Finnmark ambulansefly
– Å få jetfly inn i Luftambulansetjenesten er et kvantesprang som bedrer beredskapen for Svalbard, og gir bedre pasientsikkerhet i hele landet. Det styrker katastrofeberedskapen nasjonalt og muligheten til å løse oppdrag utenlands.
Det sier daglig leder i Luftambulansetjenesten ANS, Øyvind Juell. Han beskriver effekten av å innføre jetfly i tjenesten i fire punkter.

  • Det bedrer beredskapen for Svalbardsamfunnet som i dag ikke er god nok.
  • Gir bedre og raskere transport av de mest utstyrskrevende pasientene.
  • Gir bedre og raskere transport av pasienter inn til de store sykehusene.
  • Gir Norge en langtrekkende ambulansekapasitet som kan bistå i inn og utland.

Større og raskere
Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde, tar mer last og har bedre plass innvendig enn dagens ambulansefly. Det er svært viktig for beredskapen i et langt land.
– Da det store snøskredet traff Longyearbyen i desember i fjor var vi raskt oppe med tre av våre propellfly, men de er i minste laget og får ikke med seg nok utstyr og helsepersonell på så lange flyturer. Med ett jetfly i Tromsø og ett på Gardermoen har vi muligheten til komme raskere frem og ha plass til mer helsepersonell og utstyr, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland.
Avlaster kortbaneflyene
Jetfly og mer bruk av helikopter vil avlaste kortbaneflyene slik at de får mer tid til å betjene de små flyplassene særlig i Finnmark. Fem av seks ambulansefly i Nord Norge vil fortsatt være propellfly som kan operere på kortbaneflyplassene.
– Summen av ny helikopterbase på Evenes, nytt redningshelikopter i Lakselv og et jetfly i Tromsø vil sammen med de fem kortbaneflyene i Nor-Norge gi et bedre luftambulansetilbud til befolkningen i nord, sier Vorland.
Les hele pressemeldingen hos Luftambulansetjenesten

Powered by Labrador CMS