Luftambulanse

Ambulansefly-striden fortsatt ikke løst – pilotopplæringen blir forsinket

Publisert Sist oppdatert

Rundt 70 piloter må fortsatt lære seg nye fly og nye rutiner i det nye flyselskapet som skal drifte ambulanseflyene. Men konflikten med selskapet gjør at de fremdeles ikke vil møte på trening, skriver NRK Nordland.

Babcock tar over driften av ambulanseflyene 1. juli og da må alt være i boks.
Flygerne jobber i Lufttransport, som til nå har hatt ansvaret for tjenesten, derfor kan de heller ikke beordres til å møte på kurs.
– Treningen er midlertidig stoppet fordi vi og pilotene mener det er satt altfor lite tid til opplæringen, sa forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen til NRK tidligere denne uken.
I januar sendte pilotene en bekymringsmelding til Luftfartstilsynet. Ifølge Flygerforbundet har Luftfartstilsynet vært til stede i drøyt 50 timer ved opplæringen da kursene startet. Tilsynet ba Babcock endre noen deler av kurset, men konklusjonen utover dette var at kvaliteten på opplæringen var god nok.

Mener det er satt av for lite tid

Flygerforbundet mener dette tilsynet fra Luftfartstilsynet ikke sier noe om avviklingen av resten av kurset, og at flygerne uansett vil få for liten tid til å lære det de skal.
Flyet de skal lære seg er Beechcraft King Air 250 – en ny og oppgradert modell av dagens ambulansefly. I tillegg skal nye rutiner og prosedyrer på plass.
– Det er for liten tid til å trene alt som skal trenes ved overgangen til en flytype, som er en annen modell, samt overgangen til en ny operatør. Det er for liten tid, og da må man se på og skape tiden for å trene på det man skal, sier Carlsen.
– Taper man ikke viktig tid for denne opplæringen som er så viktig?
– Jo, men samtidig er det viktig at opplæringen er slik den skal også. Det er klart at man taper tid og det er uheldig, sier han.
Carlsen presiserer at det ikke skal råde noen tvil om at de ønsker å komme i gang igjen så raskt som mulig.

Babcock: – Har lagt opp opplæringen etter retningslinjene

Pilotene droppet å møte på trening sist mandag. Norsk Flygerforbund og Babcock skal møtes til uken. Treningen blir uansett forsinket med minst to uker.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS