Legevakt

Måtte vente i ett døgn med store smerter

Publisert Sist oppdatert

Moren til Vivi Broks måtte vente ett døgn på røntgen i Alta da det nyopererte hofteleddet gikk ut av ledd, bare for å få vite at avdelingen var stengt, ifølge Altaposten.
Røntgen-tilbudet i Alta møter hoderisting fra den rutinerte sykepleieren som er bosatt i Molde.
– Mamma måtte ligge i Alta med store smerter og vente til røntgenavdelinga åpnet. Dagen etter viste det seg at den var stengt, sier Broks oppgitt.
Den 84 år gamle moren til Vivi brakk lårhalsen i august, og operert for det på Hammerfest sykehus, og fikk operert en protese inn i hofta. Hun kom etter noen dager hjem til sykehjemmet i Alta.

Gikk ut av ledd

– Det gikk noen dager, så fikk hun store smerter, og det var mye rop og skrik. Det var tydelig at hun hadde veldig vondt. Det var helt forferdelig, sier Vivi Broks, som var den som oppdaget det.
Selv bor hun i Molde, men er i Alta for å være sammen med moren.
Det viste seg at hun hadde fått hofteprotesen ut av ledd.
– Vi kontaktet avdelingssykepleieren og fikk tilkalt ambulanse. Det var bare det – at når vi kom til legevakta og det ble slått fast at hun måtte ta røntgen, så var røntgenavdelinga stengt. Men det visste ikke legen, som likevel skrev røntgenrekvisisjon.
De foralte at hun skulle ta røntgen dagen etter.
Og i stedet for at hun ble sendt direkte til Hammerfest, ble hun midlertidig lagt inn på sykestua ved Alta helsesenter, – hvor hun for øvrig fikk veldig god behandling – og skulle til røntgen dagen etter.
Datteren ringte til legevakta dagen etter, og fikk opplyst at røntgenavdelinga var stengt da også.
– Det er helt uverdige forhold for eldre mennesker, sier hun.

Ikke vanlig

Konstituert enhetsleder Helge Hansen sier det ikke er vanlig at røntgenavdelinga er stengt.
– Det er ikke vanlig. Den er stort sett åpen på dagtid, frem til klokka 15.30. Men vi er veldig sårbare. Torsdagen var radiografen som skulle være på jobb, syk. Da har vi ikke noe annet å gjøre enn å stenge – og da er det å dra med bil over fjellet til Hammerfest, sier Helge Hansen.
– Men ble radiografen plutselig syk eller visste dere det dagen før?
– Vi visste at han skulle være borte på torsdag. Vi gir alltid beskjed om slike ting til legevakta. Jeg vet ikke hva de gjør videre med beskjeden, og hvorfor den ikke har nådd frem, sier Hansen.

Er rystet

Vivi Broks er rystet over at ei røntgenavdeling kan være stengt i en by med 20.000 innbyggere. Pasienten ble liggende ett døgn ekstra uten helsehjelp.
– Jeg fikk rett og slett sjokk. Klokka var bare 15.40 og det var stengt på røntgen og legen visste det ikke. Og da hun skulle dit neste morgen, var det jammen stengt den dagen også. Hva slags kommunikasjon har de egentlig her? spør hun.
Les mer om saken hos Altaposten

Powered by Labrador CMS