Innlegg

Jan Barstein.

Kan Delta begrunne ønsket om lovfestet responstid?

Ambulanseforbundet i Delta er på tur, og snakker med landets ordførere.

Publisert Sist oppdatert

Delta-medlem Jan Barstein, erfaren paramedic, etterlyser at Delta begrunner strategien bak ønsket om lovfestet responstid i ambulansetjensten i dette innlegget.

Ambulanseforbundet i Delta er på tur, og snakker med landets ordførere.

Det er mye bra med det – de er gode representanter for faget vårt. Temaet er først og fremst responstid, som er viktig - og sannsynligvis assosiert med overlevelse i enkelte situasjoner.

Men - jeg blir likevel litt undrende til hva Delta egentlig ønsker.

En lovfesting av dagens anbefalte responstider vil føre til en stor økning i antall ambulansestasjoner, stasjoner som vil få mindre enn ett oppdrag pr. døgn.

Opprettelse av flere stasjoner vil også «spise» av oppdragsmengden til stasjoner som allerede i dag har lav aktivitet, og føre dem til et kritisk lavt nivå.

Og, da dukker det opp behov for noen avklaringer her.

Hvordan tenker Delta at faglig kompetanse skal vedlikeholdes, når mange ambulansearbeidere/paramedics kanskje bare får håndtere noen ti-talls pasienter hvert år i rollen som pasientbehandler?

Delta er også en forkjemper for å komme hjemmevaktordningen til livs. Tilstedevakt krever flere årsverk pr. stasjon.

Lovfesting av responstid krever flere stasjoner. Vi snakker mange hundretalls millioner.

Er det realistisk å vinne en slik kamp?

Konflikten mellom lovfestet responstidskrav, faglighet og exit hjemmevakt er så åpenbar at jeg synes Delta må tilkjennegi en strategi for medlemmene langt utover å dele ut sure- og smilefjes til ordførere.

Powered by Labrador CMS