Innenriks

Politiet kappet ned og ødela kunstverk - kunstneren fortviler

Publisert Sist oppdatert

Nødetatene rykket ut til en melding om selvmord på Silokaia i Kristiansand. Det endte med at installasjonen «Shadowman» ble ødelagt, melder Fædrelandsvennen (krever innlogging).
– Jeg kan forstå hvorfor de ville ta det ned, men jeg forstår ikke hvorfor det måtte ende på denne måten, sier Arne Vilhelm Tellefsen til Fædrelandsvennen.
Han har tidligere vært involvert i mange gatekunstprosjekter i Kristiansand. 1. juni hjalp han den amerikanske gatekunstneren Mark Jenkins å montere skulpturen «Shadowman» i ei kran på silokaia. Kristiansand kunstmuseum hjalp til med publisitet og tilrettelegging.
Kunstverket bestod av to menneskefigurer hvor den ene henger opp-ned etter beina på den andre. Norsk kulturråd støttet prosjektet med 70.000 kroner, og ifølge kunstneren selv vil en installasjon som dette gå for over 25.000 dollar (213.000 kroner) dersom den stilles ut på et galleri.
I annen halvdel av juli oppdaget Arne Vilhelm Tellefsen at skulpturen var vekk, og han fant ikke ut hvor den hadde blitt av før han kontaktet politiet.

Besluttet å fjerne

Bård Austad, leder for felles operativ enhet ved Agder politidistrikt sier dette til Fædrelandsvennen:
– Natt til 18. juli rykket politiet ut sammen med brannvesen og ambulanse på en melding om selvdrap. Det måtte brukes stigebil, og det var ikke før man var på helt nært hold det ble klart at dette var dukker. Da ble det besluttet å ta dette ned, sier Austad.
Arne Vilhelm Tellefsen sier:
– Man kunne kanskje undersøkt litt nærmere før man gikk til et slikt skritt. Prosjektet var tross alt godt informert om i media, og også vakta på havna kjente til dette.

Ikke i tvil

Austad er ikke helt enig:
– De som rykket ut var ikke kunstkjennere, og vi kan heller ikke bruke masse tid på å undersøke alle omstendigheter rundt hvert ulykkessted vi kommer til. Når du rykker ut og finner noe slikt som dette hengende er det ikke noe særlig. Våre folk er vant til å se døde mennesker, og da de stod og så opp på dette var de ikke i tvil om at det var det de hadde for seg, sier Austad.
Det er på det rene at skulpturen ble skadet da den ble tatt ned før den ble kjørt bort til bilopphoggingsfirmaet Bjarne Johansen på Dalane. Ifølge Austad ble den heist ned, og skaden skjedde dette da den skulle plasseres inn i politibilen.
– De måtte knekke litt på den for å få den inn i maja, sier han.
Siden har «Shadowman» ligget lagret hos Bjarne Johansen. Derfra får Fædrelandsvennen nå beskjed om at den har blitt destruert etter ønske fra politiet.
Det han forteller samsvarer med innholdet i et brev Arne Vilhelm Tellefsen mottok 7. september fra politiet som svar på sin klage. I brevet som er signert politimester Kirsten Lindeberg forklares og beklages hendelsen:

«Ikke kritikkverdig»

«Politiet og andre involverte nødetater har ikke hatt noe som helst ønske om hverken å beskadige kunst, eller påføre andre skade eller tap», heter det i brevet. Det står også at «Bekreftelsen på at dukkene ikke var mennesker, kom ikke før brannvesenet var i fysisk kontakt med disse på toppen av brannstigen».
Samtidig slås det fast at «I en vurdering av om saken er håndtert kritikkverdig, er det vår oppfatning at dette må måles ut fra de opplysninger som forelå på utrykningstidspunktet. Alle 3 nødetater med politiet i ledelsen har meldt inn at oppdraget ble oppfattet som livreddende. Vår konklusjon er derfor at når det gjelder fjerningen og beskadigelsen av «Shadowman», er det ikke grunnlag for å rette kritikk til våre involverte».

«Utrolig mye rart»

Fædrelandsvennen spør Austad:
– Men det at det var en figur som hang opp-ned etter beina på en annen skulle vel tyde på noe annet enn selvmord?
– Jeg kan ikke si annet til det enn at det er utrolig mye rart våre folk får se når de er ute på jobb. Dette var en situasjon vi oppfattet at vi måtte gjøre noe med, også for å skåne andre mennesker for å få se dette. Det var forebyggende hensyn som gjorde at vi valgte å ta dette ned slik at vi unngikk flere utrykninger til det samme, sier Austad.
Les mer om saken hos Fædrelandsvennen (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS