Innenriks

Nå kommer branndronene over hele Norge

Publisert Sist oppdatert

Effektivt våpen mot skogbranner, melder Teknisk Ukeblad.

Gressbrannen nord for Sortland i Vesterålen spredte seg raskt den 13. mai i år. Dronegruppa fra Hadsel Brann og Redning ble raskt sendt til stedet, og i løpet av kort tid hadde både de lokale innsatslederne og 110-sentralen levende infrarøde bilder av brannen. Dermed fikk de raskt oversikt og fikk satt inn ressursene der de trengtes for å slukke brannen.
Lignende scenarioer utspiller seg nå over hele landet. Bruken av droner i brannvesenet har økt betydelig de siste årene, ofte med lokale ildsjeler i enkelte brannkorps rundt om i landet.
Bergen brannvesen har vært blant pionerene, med droner i skarpe oppdrag siden 2015.

Branndroner til hele landet

Men mange steder i landet strander det etter hvert på alle rutinene og ressursene som kreves for en forsvarlig dronevirksomhet.
Derfor satser Andøya Space Center (ASC) nå nasjonalt på å levere hele dronesystemer og utdanning til beredskapsetater over hele Norge. Hadsel Brann og Redning var som den første etaten operative i november 2017, etterfulgt av Andøy brannvesen kort tid etterpå.

Infrarøde kameraer

Dronene som primært brukes er av typen Dji Matrice, som er av en industriell standard som tåler litt ruskevær. De er utstyrt med infrarøde kameraer fra FLIR som er nyttige både for å overvåke brann og finne savnede personer i terrenget.
Les mer om saken hos Teknisk Ukeblad

Powered by Labrador CMS