Innenriks

Kun fire av ti tør gi førstehjelp

Publisert Sist oppdatert

Etter tre år på Trondheim Torg har vekteren sett hva som skjer når hjertet stanser og førstehjelp kan redde liv. – Folk er usikre på hva de skal gjøre, sier den 25 år gamle Nokas-ansatte til Adressa.
Respons Analyse har gjort undersøkelser på vegne av Røde Kors.
Tallene viser at kun fire av ti tør gi førstehjelp i de mest vanligste kritiske situasjonene hvor førstehjelp kan redde liv. Over halvparten (56%) av de som har tatt førstehjelpskurs har ikke hatt kurs på tre år eller mer,

- Folk er usikre

Norske vektere reddet i fjor 285 liv på landsbasis. Objektlederen til Nokas på Trondheim Torg var med å redde to av dem.
- Vi hadde to hendelser i fjor der vi etterpå fikk bekreftet at det stod om liv, forteller objektlederen.
Ifølge statistikk for sikkerhetsbransjen ga vekterne førstehjelp 2 120 ganger i fjor, melder NHO Service, som organiserer så å si hele denne bransjen.
– Det viktigste er at folk gjør et eller annet. På kjøpesenter, konserter eller andre offentlig steder eller tilstelninger finnes det nesten alltid et opplegg og varslingssystem dersom folk blir syke. Derfor er det viktig at de som oppdager en syk person, melder ifra til butikkansatte eller vakter. Finner de ikke noen å tilkalle, ring 113. Der får du fantastisk veiledning i hva du skal foreta deg, sier vekteren som ikke vil ha navnet sitt i Adressa.

3000 hjertestans årlig

Røde Kors er opptatt av at alle lærer seg førstehjelp, slik at flere liv kan reddes. Ambulanse og helsepersonell kan ikke være over alt til enhver tid.
Les mer om saken hos Adressa

Powered by Labrador CMS