Innenriks

De ti mest leste sakene i 2019

Publisert Sist oppdatert

Her er de sakene som interesserte Ambulanseforums lesere mest i året som gikk.

Dette var de ti mest leste sakene i 2018
Les også: De ti mest leste sakene i 2017
Mer: De ti mest leste sakene i 2016
Ambulanseforum har lagt ut i overkant av 900 nyhetssaker og medieklipp på denne nettsiden siden i fjor. Dette var de som ble mest lest.
Suverent på førsteplass:

1. Til deg som filmer når vi utfører livreddende behandling

Vi ser deg, og du provoserer kraftig uten at vi får gjort noe med det. Hvorfor brukte du ikke din medmenneskelighet mot de pårørende som stod lamslått ved siden av deg å gråt? Hvorfor tilbød du ikke en hjelpende hånd? Noe varmt til dem å ha på seg?
Kavalkade – hva skjedde i 2010, 2011 og 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018?
Les også: Hvilke fem ting ble spådd i 2010 – hva ble realitetene?

2. Nye ambulanseavtaler er tildelt

Det er tredje gang det tildeles nasjonale kontrakter på ambulansebiler. I kategorien stor ambulanse med firehjulstrekk ble VBK Nordic tildelt kontrakt, med en Mercedes-Benz Sprinter 419/37 KA. Emergency Norway ble tildelt kontrakt for stor bil med tohjulsdrift med en VW-Crafter 4 Motion.

3. To splitter nye ambulanser krasjet med hverandre i Tønsberg - den ene gikk rundt

– Hell i uhell at ambulansene var helt nye og med optimale sikkerhetsforhold, sier Torbjørn Lia, ambulansesjef ved Sykehuset i Vestfold, og bekrefter at den ene ambulansen fikk seg et rundkast.

4. Test deg selv i HYPOTERMI

Aksidentell hypotermi forekommer like gjerne på en varm sommerdag som i minus 20. Studier rapporterer om opptil tre ganger økt dødelighet hos hardt skadde som er hypoterme, enn tilsvarende skadde pasienter som er normoterme. Derfor er hypotermiforebygging livsviktig. Men hva er egentlig hypotermi? Hvor mye kan du? Test deg selv her!

5. Vinner av ambulanseanbudet: – Venter med feiring til kontrakten er signert

– Vi er innstilt ja, bekrefter Ronny Sørensen, daglig leder i Emergency Norway, nøkternt. – Vi er svært takknemlige og glade, men vi venter med kake og annen markering til kontrakten er signert.

6. En klassiker fra 2012: Klarere retningslinjer for sykepleiere som ønsker ambulanseautorisasjon

I 2010 ble det en stor debatt i norske ambulansemiljøer da Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) åpnet for en praksis hvor sykepleiere kunne søke om autorisasjon som ambulansearbeider uten å ha gått opp til fagprøve. Nå har SAFH gjort retningslinjene klarere.

7. AmbulanseForum 2019 - hva er på programmet i år tro?

Teamtrening og samhandling ble en rød tråd i 2019.

8. Test deg selv i DIALEKTER

Kommunikasjon kan være vanskelig nok i seg selv, og ulike dialektord kan ytterligere skape forvirring. Vi har samlet ord fra ambulansearbeidere rundt om i Norge, og spørsmålet er altså: hva betyr ordene som er uthevet?

9. Klassikere fra 2012: Paramedisinstudier i Norge og Ambulanselinjer i Norge

Per i dag er det NTNU Gjøvik som tilbyr videreutdanning i paramedisin/Nasjonal paramedic for ambulansearbeidere. Fire universiteter tilbyr bachelor i paramedisin eller prehospitalt arbeid. Og lurer du på hvor nærmeste ambulansefaglinje befinner seg?

10. Test deg selv i akuttmedisin på engelsk

Hva betyr forkortelsen COPD?

Runner ups:

11. Maja: Det er en syk følelse å stå der med et menneskes liv i handa

Se Maja Lauritsen og Mads Gilberts beste triks for å roe ned mennesker. Fredag kveld treffer man begge to i programmet Lindmo på NRK1 klokken 21.25

12. Sørlandet sykehus søker lærlinger

Det gjør de hvert år, og det er det mange som er interessert i å sjekke ut. (Jobbannonsen ligger ikke ute lenger nå.)

13. Innlegg: Nødrop fra Sørlandets ambulansetjeneste

En paramedic ved Sørlandet sykehus (SSHF) etterlyser en nasjonal standard når det kommer til resertifisering av ambulansepersonell. I SSHF resertifiseres ambulansepersonellet hvert tredje år med langt strengere betingelser enn hos andre helseforetak.

14. Stor søkning på bachelor i paramedisin - både i nord og i sør

Studiet Prehospitalt arbeid – paramedic, som for første gang er en del av Samordna opptak, har nær 200 søkere til 30 studieplasser på Universitetet Nord.

15. En virkelig gammel én: Regler for utrykningskjøring

En tipser reagerer på ambulansekjøring i Lavangsdalen. To oppslag i avisa Nordlys tyder på at ikke alle i bransjen er sikre på hvilke trafikkregler som gjelder for utrykningskjøring uten blålys og sirener.

Powered by Labrador CMS