Helse Sør-Øst

Frykter forsinkelser for Mjøssykehuset: – Omkamper er det verste som kan skje

Publisert Sist oppdatert

Sykehusledelsen frykter omkamper som gjør at byggingen av Mjøssykehuset ikke kan starte som planlagt i 2025, skriver Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging).

– Alle forsinkelser på vegen mot et forprosjekt, gjør at også Mjøssykehuset forsinkes i tid. Vi skal ha gode diskusjoner, men samtidig er det viktig at vi kommer oss framover hele tida. At vi ikke blir stående stille eller i verste fall går tilbake til start, sier administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard i Sykehuset Innlandet.

Andersgaard understreker at det er viktig å huske at det ikke er bare sykehusene som diskuteres.

– Det er innenfor desentralisering, prehospitale tjenester og samarbeid med primærhelsetjenesten at vi skal skille oss ut og gjøre noe som er annerledes, sier hun.

Fredag var gruppa med sentrale innlands-politikere i den såkalte «politiske referansegruppa» samlet for siste gang før den får en ny sammensetning som følge av valget. Derfor var dette også en forholdsvis stillferdig forsamling.

Selv ikke Hamars gjenvalgte Einar Busterud ville by opp til noen lokaliseringsdebatt, selv om han har uttalt at han holder på sitt helt til gravemaskinene står klare ved Mjøsbrua. I valgkampen i Hamar lovet nemlig alle partiet, unntatt Ap, at de vil kjempe for at hovedsykehuset skal ligge i Hamar. I fredagens møte mente fylkespolitiker Svein Borkhus at de kanskje skal plassere ut en gravemaskin ved Mjøsbrua allerede nå, slik at også Busterud kan avslutte kampen.

Advarsler

Sykehussjefen benyttet anledningen til å komme med noen advarsler: Frykten for omkamper som kan forsinke Mjøssykehuset. Utfordringene med å samle og flytte funksjoner i forkant av samlingen i Mjøssykehuset. Og utfordringene med å drive dagens sykehus i denne mellomperioden uten å tape kompetanse og at rekrutteringen svikter.

– Vi har holdt på siden 2004–2005 da vi hadde «Prosjekt 2020». Det har vært omstart og konklusjoner flere ganger. Det vi holder på med nå, ble startet i 2014. Alle utsettelser fører til dårligere kvalitet for pasienter og ansatte. Og omkampen skyver prosjektet ut i tid og fører til unødvendig bruk av ressurser, sier Andersgaard.

Hun synes et er trist når de i sykehusets egne fagmiljøer begynner å diskutere hvorvidt det skal være et Mjøssykehus og i tillegg et akuttsykehus og et sykehus for planlagt virksomhet.

– Vi som fagfolk og ledere kan ikke diskutere premisser vi har fått fra helseministeren. Stiller vi for mange spørsmål ved dette, så ender vi langt bak i køen. Vi må tenke på at det verste som kan skje er stadige omkamper, sier Andersgaard.

Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS