Fagstoff

Tromsø er kritisk til at hjertepasienter skal­­­ ­­behandles i Bodø

Publisert Sist oppdatert

De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles innen to timer. Derfor mener leger ved Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset at avstanden til Tromsø blir for lang, ifølge NRK Nordland.
Hvert år rammes over 12.000 personer i Norge av hjerteinfarkt. Men hvor god behandling pasientene får, avhenger i altfor stor grad av hvilket sykehus de legges inn på.
I dag sendes pasienter i Nordland med hjerteinfarkt til Universitetssykehuset i Tromsø for avansert undersøkelse og behandling. Nå skal styret i Helse Nord vurdere om dette tilbudet også skal opprettes ved Nordlandssykehuset i Bodø.
Det faller ikke i god jord hos legene ved Universitetssykehuset i Tromsø.
– Bodø og Tromsø vil i så fall bli de desidert minste sentrene i Norge. Det vil bli vanskelig å opprettholde kvaliteten i virksomheten, sier avdelingsoverlege Thor Trovik i Tromsø.
Han og kollegene tilbyr det som regnes for å være den aller beste behandlinga i Nord-Norge.
Behandlinga heter PCI og går ut på at en slange føres inn til den tette blodåra i hjertet og blokkes ut ved hjelp av en ballong. De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles med PCI innen to timer. Leger ved Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset mener avstanden til Tromsø blir for lang.

– Det er et problem. Vær og vind gjør at pasienten kan bli liggende i flere dager og opp til en uke værfast før de kommer til PCI-senteret i Tromsø. Det betyr at overlevelsesprosenten reduseres, sier avdelingsoverlege Reidar Berntsen ved Helgelandssykehuset.

– Problematisk

I Tromsø viser man til at behandling av de mest akutte hjerteinfarktene i dag starter allerede i ambulansen, og gjør at folk overlever. Et nytt tilbud i Bodø er problematisk.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS