Fagstoff

Kraftig økning i narkodødsfall i Bergen

Publisert Sist oppdatert

31 døde i Bergen i 2016. Året før var tallet 22, melder Bergens Tidende.

– Ut fra de meldingene vi har fått fra politiet og rustjenestene, kom ikke økning i forhold til 2015 som noen overraskelse, sier byråd Erlend Horn.
Ifølge byråden kan det se ut som mange av de som døde i fjor har vært slitne og rusavhengige lenge. Men det er bare antagelser. Kommunen får ikke vite så mye mer enn alder og kjønn på de som dør av overdose. Grunnen til det er lovverket, og hensynet til personvern.
– Vi har et system som er en utfordring for den kartleggingsjobben vi gjerne vil gjøre. Vi vil veldig gjerne vite mer om de som dør av overdose. Hvor mange dør hjemme? Hvor mange dør like etter at de kommer ut av fengsel eller behandlingsinstusjoner? Det er faktorer som hadde vært viktige for oss å vite. Hvilke konsekvenser lovverket har for mulighetene våre til å sjekke om tiltakene våre treffer riktig, har jeg ikke vært helt klar over før nå. Derfor har jeg lyst til å løfte denne problematikken nasjonalt, sier Erlend Horn.
At mange av dem som dør av overdose tar overdosen hjemme og gjør det alene, kan tall fra AMK-sentralen tyde på. Tall BT har hentet inn fra Helse Bergen, viser at bare 13 av overdosedødsfallene ble varset inn til AMK, viser en oversikt BT har fått fra Helse Bergen.

Flere bruker sprøyterommet

Sprøyterommet i Bergen har vært i drift i ett år, og har derfor ikke hatt innvirkning på dødstallene for 2016.

Økning i hele Hordaland

Mens antall narkotikarelaterte dødsfall på landsbasis gikk ned fra 289 til 282 fra 2015 til i fjor, steg samme tall i Hordaland fra 29 til 50.

Pilotprosjekt

Opplæring av brukere, pårørende og ansatte i gatenære tiltak i bruk av nesespray som motgift mot overdoser har vært gjennomført i Oslo og Bergen. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet. Mer enn 2000 nesesprayen naloxon er distribuert i de to byene, primært til heroinbrukere, og mer enn 250 vellykkede overdosereverseringer er rapportert, ifølge en ny doktoravhandling av Desiree Madah-Amiri ved UiO, som har ledet prosjektet.
Bergen kommune har vedtatt å etablere et ambulerende overdoseteam.
Les mer om saken hos Bergens Tidende

Powered by Labrador CMS