Fagstoff

– Ikke hør på kona! Ring 113

Publisert Sist oppdatert

Fortsatt kommer altfor mange pasienter for sent til behandling for hjerneslag.
– Ikke hør på kona eller mannen din dersom han eller hun rammes av akutte symptomer på slag og sier: Vent, symptomene går sikkert over. Ring 113 så fort som mulig, oppfordrer overlege Siv Bohne Krogseth på Sykehuset i Vestfold sine nettsider.
Hun har sett det så mange ganger. Pasienter som har oversett eller ignorert symptomene og som dermed kommer for sent til behandling.
– Det er derfor jeg sier med litt glimt i øyet: Ikke hør på kona di når hun sier at det går over og bare trenger å legge seg litt nedpå. Ring 113 – hvert minutt teller.

Går riktig vei

4,5 timer etter symptomstart er hjernecellene allerede skadet, og det kan være risiko for alvorlig hjerneblødning ved trombolysebehandling. For noen pasienter er det mulig å fjerne blodproppen mekanisk - noe som kalles trombektomi og gjøres ved Rikshospitalet.
I 2015 ble 15,8 prosent av alle slagpasienter i Vestfold behandlet med trombolyse. I 2016 var tallet oppe i 20 prosent og så langt i 2017 har 24,6 prosent av alle slagpasienter fått trombolyse.
– Det er gledelig at tallene går riktig vei. Vi har nå flere eksempler på pasienter som har kommet raskt inn til sykehuset, blitt behandlet med trombolyse innen 30 minutter og videresendt til Oslo universitetssykehus for trombektomi med svært gode resultater, sier Bohne Krogseth.
Les hele saken hos Sykehuset i Vestfold

Powered by Labrador CMS