Fagstoff

– Flere viktige nyheter på årets europeiske hjertekongress

Publisert Sist oppdatert

Det sier avtroppende leder av European Society of Cardiology, Dan Atar ifølge Dagens Medisin.
Foruten den norske NorStent-studien, trekker han frem svenskenes forskning på alkohol og hjerneslag, dansk forskning på implanterbare hjertetstartere og autralsk forskning på CPAP-behandling ved søvnapné.
CPAP beskytter ikke
Pasienter med etablert hjerte- og karsykdom, og som hadde middels til omfattende søvnapné, ble ikke beskyttet mot tilbakefall av hjerte- og karsykdom ved bruk av høytrykksmaske om natten.
Hjerneslag
I snitt brukte studiedeltakerne overtrykksmasken 3,3 timer hver natt. I en undergruppe av mer flittige brukere, som hadde minst fire timers bruk per natt, så man en minsket forekomst av hjerneslag.
ICD økte ikke overlevelse
En ny dansk studie kan gi debatt om hvilke pasienter som har nytte av implanterbare hjertestartere (ICD): I studien DANISH viste danske forskere at bruken av ICD, implanterbar hjertestarter, ikke forlenget livet hos pasienter med ikke-iskemisk hjertesvikt. Studien fikk stor oppmerksomhet under ESC-kongressen.
Til gjengjeld viste studien at risikoen for plutselig hjertedød, særlig blant pasienter under 68 år, er halvert blant pasientene som har fått implantert hjertestarter.
Alkohol og hjerneslag
Pasienter med non-valvulær hjerteflimmer som har hatt en alkoholrelatert innleggelse, har fordoblet risiko for iskemisk slag, viser forskning fra Karolinska Institutet, Danderyd Hospital i Stockholm.
Dansk om NOAK
Flere studier om nye antikoagulanter (NOAK) ble lagt frem i Roma. – NOAK har samme risiko for blodpropp i hjernen og mindre risiko for hjerneblødning enn warfarin, konkluderte en dansk studie presentert under ESC.
Forskerne så at mage- og tarmblødninger var mer vanlig blant dem som fikk NOAK, mens hjerneblødninger var mer vanlig hos dem som fikk warfarin.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS