Fagstoff

Ambulanspersonellets feil kan ha forverret eldre kvinnes fallskade

Publisert Sist oppdatert

En 80-år gammel kvinne tråkket feil når hun skulle klyve opp i en seng. Ambulansepersonell fikk avvik på håndteringen av kvinnen fordi skaden ble forverret, skriver Dala-Demokraten.

Det var i mai 2015 at en eldre kvinne falt og slo skuldrene og hodet. Hun ble liggende i en til to timer før ambulanse ble varslet. Da de kom til stedet var det visstnok et veldig trangt rom kvinnen lå i, og bare en og en av ambulansepersonellet kunne ta seg inn om gangen.

Kvinnen ble flyttet bak i ryggen med korslagte armer. Ifølge ambulansejournalen skal ikke kvinnen ha hatt noen tegn på fraktur.

Da hun ble ført til sykehus fant de ut etter å ha tatt røntgen at hun hadde fraktur mellom sjette og sjuende halsvirvel, noe som påvirket ryggmargen og gjorde henne svak i armer og ben.

Kvinnen ble flyttet til Akademiska sjukhuset i Uppsala for operasjon. Etter lang rehabilitering har hun fått igjen deler av styrken i armer og ben.

Landstinget Dalarna har bestemt seg for å Lex Maria-anmelde hendelsen (altså sende en slags avviksmelding).

– Ved mistanke om instabil skade med risiko for at ryggmargen kan påvirkes er det viktig å immobilisere/fiksere ryggen og nakken før transport for å minske risikoen for skadeforverring. I dette tilfellet ble det ikke gjort nevrologisk undersøkelse og heller ingen fiksering av nakken før transport. Forflytningsmåten kan ha hatt betydning for skadens omfang i dette tilfellet. Derfor melder vi dette, sier Helena Hellström, sjefslege i Landstinget Dalarna, i en pressemelding.

Les mer om saken hos Dala-Demokraten

Powered by Labrador CMS