EMS

EMS Sørlandet ble arrangert i Kristiansand.

VIDEO: Adrenalin-kick for deltagerne på EMS Sørlandet

Sju lag fikk i helgen prøve seg på sju forskjellige oppgaver under EMS Sørlandet som ble holdt i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Se video nederst i artikkelen. Vi advarer mot en plutselig overraskelse i filmen.

21 ambulansearbeidere var fordelt på sju lag da EMS ble arrangert med utgangspunkt fra dyreparken i Kristiansand i helgen. Akkompagnert av musikk fra Kaptein Sabeltann ble det en rolig start for de første lagene som fikk infeksjons-oppgave i dyreparken safaricamp. Men det skulle bli langt heftigere caser for deltagerne. Det ble anledning for å håndtere psykiatri med voldelig person, bilkrasj og en ganske så realistisk ulykke med motorsag der markøren i stedet for å ha kuttet treet hadde kuttet av seg beinet.

Medic Makeup Norway sørget for ganske så realistiske skader. Foto: Jørn Finsrud.

Sistnevnte markør med amputert fot fra før, der Medic Makeup Norway sørget for en ganske så realistisk situasjon. Det hører med at alle lagene klarte å stoppe blødningen.

Mange elementer

– Vi ble møtt av en veldig hysterisk kollega av pasienten som vi også måtte ta vare på. Vi sikret skadestedet og fikk kontroll på pasienten som hadde en stor pågående blødning. Det var en stressende case, med mye å tenke på. Det var mange momenter der vi aller helst ikke ønsker å gå glipp av noe. Men det er fint å kunne øve på det under trygge omgivelser der det egentlig ikke gjør noe om vi gjør noe feil. Vi lærer av det, sier ambulansearbeider Marie Almås fra ambulansestasjonen i Arendal.

Pasient med slag var også en av casene under EMS Sørlandet. Foto: Jørn Finsrud.

Et enda større støkk fikk de fleste av lagene da de kom til oppgaven der det opprinnelig ble varslet en arbeidsulykke med skade i ansiktet. Lite forberedt var de på situasjonen som ventet dem, og det ble en case som ble en tankevekker for lagene.

– Det har vært mange som har fått seg en overraskelse i dag. Dette har vært en case som selg selv har vært høyest viktig i forhold til egensikkerhet og det å tenke på alt man gjør i hverdagen i ambulansetjenesten, sier leder Kjetil Tveit Forsetlund For EMS Sørlandet.

– Jeg har selv vært med på mange oppdrag der man uten forvarsel kommer midt opp i en voldshendelse eller en truende situasjon, fortsetter Tveit Forsetlund.

– Gir kompetanse

Siv Bjørstad-Karlsen sitter i styret i EMS Norway. Hun tok turen til Kristiansand for å se den regionale konkurransen.

Siv Bjørstad-Karlsen i styrket i EMS Norway. Foto: Jørn Finsrud.

– Det har vært en fantastisk bra dag, med flinke folk og gode caser. Det har også vært veldig gode i makeup som har gjort det mer realistisk. Deltagerne får også en evaluering på noen av casene, da det også er mye god læring i dette. Da er ikke dette bare en skummel konkurranse, men også mer matnyttig som gir mer kompetanse og de blir mer giret etterpå, sier Siv Bjørstad-Karlsen som sitter i styret i EMS Norway.

Et av lagene som var med var med ambulanseledere, i såkalt blått lag. Der var avdelingssjef Martin Hauge for Sørlandet sykehus HF med. Han legger ikke skjul på at det var kjempestas å være med på konkurransen.

Avdelingssjef Martin Hauge for Sørlandet sykehus HF var også med på konkurransen. Foto: Jørn Finsrud

– Og det har vært veldig lærerikt. Dette har vært en anledning for deltagerne å få fylt opp erfaringsryggsekken. Mange vil nok si at vi ikke øver nok. Når så mange stiller opp må vi bruke anledningene vi har. Og på den måten bygge opp kunnskap, erfaring og forståelse. Nå tar i hvert fall jeg meg med noen erfaringer tilbake, som for eksempel med den voldelige personen. Vi skal alltid ha risikovurderingen i ryggraden, stå med ryggen mot veggen og være klar for det uventede, sier Hauge.

– Plutselig en dag får man et oppdrag som minner om det vi fikk prøve oss på EMS Sørlandet 2023, legger han til.

Powered by Labrador CMS