Du puster for fort

Arne Skulberg og Skålhegg.

# 18 Naloksonstudien: – En helt unik studie

– Nå starter den største prehospitale legemiddelutprøvinga som noen gang er gjort i Norge, forteller Arne Skulberg, anestesilege og forsker i denne podkastepisoden av Du puster for fort.

Publisert Sist oppdatert

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Sesong 1 – artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

Hør: #18 om naloksonstudien (Spotify)

Naloksonstudien ved navn «Nina-1» (NTNU Intranasal Naloxone Trial) vil foregå på sentrum stasjon i Oslo og på alle stasjonene i Trondheim.

– Dette er en studie som er helt unik i verden, sier Arne Skulberg og Tore Skålhegg.

– I dette studiet vil ambulansearbeidere i Oslo og Trondheim være med å utvikle behandlingstilbudet. Og en legemiddelstudie på en do på Oslo S klokka 4 om morran, der stilles det ganske store krav til hvordan vi gjør det.

Les også: Nå skal norsk nesespray redde liv i tolv land

De neste to årene vil man gjennom Nina-1 studien undersøke om 1,4 mg nalokson nesespray fungerer like godt som 0,8 mg intramuskulær administrering av nalokson.

Norge er et av landene i Europa som ligger på topp i en dyster statistikk: Antall overdosedødsfall. Bare Estland og Sverige ligger foran når man ser på antall innbyggere.

Arne Skulberg er anestesilege og forsker hos NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin) og NTNU.

Tore Skålhegg er paremedic med over 30 års erfaring fra ambulansetjenesten i Oslo.

Han jobber nå som paramedic på legeambulansen i Oslo ved siden av å jobbe som koordinator for Skulberg på denne studien.

Skålhegg vil være med på implementeringen av studien i form av opptrening, innhenting av informasjon, det å hente ut journaler, overføre informasjonen inn i en database blant annet, og sørge for at logistikken er på plass under gjennomføringen i Oslo.

Planen er at 200 pasienter vil bli inkludert i løpet av en treårsperiode. Så langt er åtte pasienter inkludert.

Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS