Hopp til hovedinnhold
Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell. Foto: Luftambulansetjenesten.


Luftambulanseflyene mangler flyteknikere på jobb i nord

I dag, mandag, er det kun to flyteknikere på jobb hos Babcock. Alta og Kirkenes som er viktige for akuttberedskapen i Finnmark, er uten teknikere.

Det ble gjennomført inspeksjon av alle Babcock luftambulansefly på lørdag. Etter 72 timer må alle flyene gjennomgå ny teknisk sjekk.

– Det vil kunne gå kort tid før ambulanseflyflåten står på bakken uten teknisk sjekk. Det finnes en svært begrenset teknisk kapasitet i tjenesten, og det varierer på hvilken base den befinner seg, skriver Luftambulansetjenesten HF på sine hjemmesider.

To flyteknikere på jobb mandag

Babcock har én flytekniker på jobb i Brønnøysund og én i Oslo på mandag.

Selskapet har fem flyteknikere som ikke er organisert. Flyteknikerne går i turnus, én uke på og to uker av, så alle fem er ikke nødvendigvis på jobb samtidlig.

– Øvrige baser, for eksempel basene i Alta og Kirkenes, som er viktige for akuttberedskapen i Finnmark, er uten flyteknikere, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, Øyvind Juell til TV2.

Flyteknikerne hos NHO gikk ut i streik lørdag 17.juni, og NHO iverksatte lockout fra og med søndag 26.juni. Til daglig jobber det 25 flyteknikere i selskapet Babcock som drifter ambulanseflyene fra basene i Kirkenes, Alta, Tromsø, Bødø, Brønnøysund, Ålesund og Gardermoen.

Babcock har bedt om dispensasjon fra lockouten, men NHO avslo søknaden. Det betyr at det trolig er snakk om timer før første ambulansefly står på bakken.

Befolkningen i nord hardest rammet

En rekke Widerøe-fly er satt på bakken som følge av lockouten. Dette får også de største konsekvensene for folk i nord.

Livsviktige medisiner som til vanlig fraktes med fly til Finnmarkssykehuset kommer ikke frem. Helse Vest og Helse Midt-Norge kan få noen av medisinene fraktet med bil, men i Nord-Norge er avstandene så store at de ikke vil nå frem i tide, skriver NRK.

Mandag formiddag sitter Universitetssykehuset i Nord-Norge i krisemøte for å diskutere hvordan flystreiken påvirker pasientreisene. Det skriver Dagbladet på sin hjemmeside.