Arbeidsmiljø

Arbeidstilsynets direktør: – Ambulansearbeidere er systematisk nedprioritert

Publisert Sist oppdatert

Direktøren i Arbeidstilsynet mener helseforetakene over tid har unnlatt å rydde opp i kritikkverdige arbeidsforhold, skriver NRK Troms.

Tidligere: Arbeidstilsynet slår alarm
– Vi forstår at når alarmen går er det pasienters liv og helse som må prioriteres først. Men det er den systematiske nedprioriteringen av ansattes arbeidsmiljø, helse og sikkerhet vi vil til livs, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.
Hun mener det er på høy tid at det ryddes opp i arbeidsforholdene. Ambulansearbeiderne skal redde liv, men er unødig utsatt for alvorlig smitte, vold og trusler uten at risikoen de tar er tilstrekkelig vurdert.
Det er blant annet dokumentert gjennom tilsyn med 108 av landets ambulansestasjoner, og det finnes en rekke eksempler.
I Kvænangen i Troms fraktet ambulansearbeidere en pasient som var bærer av antibiotikaresistente bakterier. De ansatte var fullstendig uvitende om at de ble utsatt for en alvorlig smitterisiko.

Varsles ikke om smittefarlige pasienter

Ambulansen ble vasket og desinfisert og de ansatte ble sendt til sjekk så snart de ble oppmerksomme på situasjonen.
De ble heldigvis ikke smittet, og på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ser man alvorlig på hendelsen. Kommunen er bedt om å forbedre rutinene, men hendelsen er langt fra unik, sier smittevernoverlege Torni Myrbakk.
Uforsvarlige arbeidsforhold for de ansatte går også ut over pasienter, sier direktør i Arbeidstilsynet Trude Vollheim.
– Jeg tror ledelsen i helseforetakene også ser sammenhengen mellom at ansatte, som ikke har et godt arbeidsmiljø og som utsettes for smittefare, vold og trusler, i neste omgang kan få konsekvenser også for pasientenes liv og helse, sier Vollheim.
Hun er derfor ikke fornøyd med svaret fra klinikksjef ved UNN Jon Mathisen, når han sier til NRK at pasientsikkerhet må prioriteres foran et godt arbeidsmiljø.
Les mer om saken hos NRK
Dårlige smittevernrutiner. Smittefarlige medisinvesker. Ambulanseuniformer som ikke kan vaskes på 85 grader var også tema i Ambulanseforum nr. 1 2016: For dårlige smittevernsrutiner i ambulansetjenesten? Ja, mener hygienesykepleiere.
Se også: Innslag i Dagsrevyen kl. 19 (fra 23.09-25.23 i sendinga)

Powered by Labrador CMS