Ambulanse

Uppsala i Sverige - eneste ambulansetjeneste som gir blod

Publisert Sist oppdatert

Det ser ut som en liten lunsjboks – men kan være forskjellen mellom liv og død for hardt skadde pasienter som har mistet mye blod, skriver Sveriges television.

Ambulansen på Akademiska sjukhuset i Uppsala er den eneste i Sverige som kan ta med seg blodposer. En metode som øker pasientenes overlevelsessjanse.

Lunsjboksen er egentlig en kjølebag. I den ligger to poser med blodgruppe 0, som kan gis til alle uavhengig av hvilken blodtype man har.
I to år har ambulansene på Akademiska sjukhuset tatt med seg blodposer i ambulansen. På denne måten kan man gi blod direkte på ulykkesstedet eller åstedet.
– Det kan være det som redder pasientens liv. Har man hatt en stor blødning så trenger man blod så fort som mulig, fordi man har behov for de oksygenbærende røde blodlegemene for å kunne gi oksygen til hele kroppen, sier ambulansesykepleierJohan Mälberg.

Unikt i Sverige

Blodposene blir brukt omtrent to ganger i måneden, for eksempel ved trafikkulykker eller knivstikk.
Dette er det eneste stedet i Sverige hvor bakkeambulansen gir blod. Tidligere sprøytet man inn en saltvannslønisng for å få i gang blodsirkulasjonen i kroppen på hardt skadde. Det fungerer, men det er mye bedre å gi ordentlig blod, forklarer han.
– I dag er det flere ambulansehelikoptre rundt omkring i landet som tar med seg blod, men jeg tror at det er flere og flere ambulanser som også kommer til å få muligheten, fordi det har potensielt stor nytte for pasienten, sier Johan Mälberg.
Les hele saken og se Johan Mälberg vise fram kjølebagen og blodposene på på SVT.se

Powered by Labrador CMS