Ambulanse

Private ambulanser har bedre oppetid og reaksjonstid enn regionens: Likevel må de betale bot

Publisert Sist oppdatert

DANMARK: Ambulanceselskapet Responce, er mer mobile og mer til rådighet enn de regionsdrevne til Ambulance Syds ambulanser. Likevel skal kun de privateiede Responce betale bot til Region Syddanmark, skriver JydskeVestkysten.
De er bedre til å sikre bemanning til ambulansene, og de kjører raskere avgårde når det kommer et oppdrag. Likevel må de betale mer enn 20.000 kroner til regionen.
Responce klarer seg bedre enn det regionseide Ambulance Syd som dekker resten av regionen, i forhold til nedetid og mobiliseringstid. Det viser resultater fra den seneste delanalyse i Regions Syddanmarks samlede analyse av det prehospitale området.
En ambulanse har nedetid hvis den ikke er utrykningsklar. Det kan eksempelvis skyldes mangel på mannskap på grunn av sykdom. Responce hadde i 2017 en nedetid på 0 prosent i avrundede tall i alle årets måneder, mens det for Ambulance Syds vedkommende var en nedetid på én procent i de fleste måneder, og opp til tre-fire prosent i enkelte tilfeller.
Mobiliseringstid er et uttrykk for den tiden det tar fra et oppdrag mottas av en beredskap, til beredskaben har forlatt basen. Også her klarer Responce seg vesentlig bedre enn Ambulance Syd. Responce overskrider eksempelvis kun én procent av de såkalte akuttoppdragene fra klokken 7 til 22, mens tallene for Ambulance Syds vedkommende er 4,3 prosent.

Sløser ikke med Ambulance Syd

På tross av dette har Responce i 2017 blitt bedt om å betale 23.050 kroner til regionen i bot for overskridelser av mobiliseringstiden, mens Ambulance Syd har sluppet uten å betale en krone. Det skyldes at Responce ifølge kontrakten med Region Syddanmark skal betale bot når mobiliseringstiderne overskrides, eller når de har for høy nedetid. Årsaken til,at kun Responce skal betale bot, er at det er Region Syddanmark som ejer Ambulance Syd.
- Det ville betydd at vi skulle betale bot til oss selv. Nettopp derfor er det også viktig at vi oppgir tallene og holder øye med hvordan det går. Det er ikke slik at vi sløser med Ambulance Syd, fordi det ikke skal betales bot, sier lederen for det prehospitale utvalg, Mads Skau (V).
Men ville det ikke oppildne Ambulance Syd til å sikre bedre resultater hvis de også risikerte å skulle betale bot eller møtte en annen sanksjon?
- Det kan du ha et poeng i, men slik er det bare ikke, sier Mads Skau og fortsetter:
- Hvis vi straffet Ambulance Syd, risikerer vi at det vil gå ut over arbeidsmiljøet, sier han med henvisning til at en arbeidsmiljøundersøkelse fra november 2017 viste store problemer med arbeidsmiljøet i Ambulance Syd.
Les mer om saken hos JydskeVestkysten

Powered by Labrador CMS