Ambulanse

Nekter å distribuere bamser til barn

Publisert Sist oppdatert

På få uker har over 22.000 nordmenn støttet opp om en gruppe som vil gi hjemmelagde bamser til barn som blir hentet i ambulanse. Nå setter enkelte helseforetak ned foten, skriver NRK Østfold.

Tidligere:Ønsket hjemmestrikkede bamser - fått massiv respons

– Når man har å gjøre med tekstiler som dette, så er det vanskelig å vaske og håndtere dem slik det er krav til. Dermed representerer de en mulig smittekilde, sier avdelingssjef Jon Birger Haug ved smittevernavdelingen på Sykehuset Østfold.

Det er bare en måned siden noen kolleger tilknyttet ambulansetjenesten startet et konsept de kaller «Lommevenn». Målet var å engasjere strikkeinteresserte til å lage bamser som ambulansetjenesten kan gi til barn.

Ambulanseansatte har ifølge initiativtakerne sett at det kan være skummelt for barn som blir hentet av en ambulanse, og at en bamse kanskje kan gjøre opplevelsen litt mindre skremmende.

Krav til hygiene

Initiativet har engasjert enormt.

Det første døgnet ble 400 med i Facebook-gruppen, og en måned senere har tallet steget til 22.000. Over hele landet strikkes det bamser til barn.

Initiativet har fått smittevernavdelingene flere steder i landet til å vurdere om hjemmelagde bamser kan rengjøres godt nok til å deles ut.

Nå har smittevernavdelingen ved sykehuset i Østfold konkludert.

– Kravet er at disse skal vaskes på 85 grader i ti minutter. Da vil de se ut som små mumitroll, sier Haug.

Jobber med en løsning

Han understreker at han setter stor pris på engasjementet, og at han har vært borti tilsvarende tidligere. Da har det blant annet handlet om å strikke tepper og luer til nyfødtintensiven, noe de også har sagt nei til.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS