Ambulanse

Nå blir det både Mjøssykehus og luftambulanse

Publisert Sist oppdatert

Helseministeren lover rask avklaring av Mjøssykehuset og toppsjefen i Helse Sør-Øst setter fart i arbeidet med legebemannet ambulanse og luftambulanse i Innlandet, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging).
Les også: Sykehuset Innlandet får nytt storsykehus ved Mjøsbrua

Det var tendenser til feststemning da Sykehuset Innlandet inviterte til sin årlige perspektivkonferanse på Honne fredag, dagen etter at styret i Helse Sør-Øst gjorde et historisk vedtak om Mjøssykehus ved Mjøsbrua og andre store endringer i sykehusstrukturen i Innlandet. Endelig har den evige sykehusdiskusjonen kommet et steg videre.

Nå skal hele saken over til Helseminister Bent Høie som skal si ja eller nei til styrevedtaket. Han lover en rask avklaring.

– Saken skal ikke ligge lenge på mitt bord, sier Høie som samtidig minner om at selv om vedtaket er gjort, blir de ikke lette de omstillingene som skal skje videre.

Spådommen er i alle fall at Høie setter sitt stempel på vedtaket i Helse Sør-Øst og at planleggingen kan gå videre.

Styrker ambulansene

Men det første som skjer er at Sykehuset Innlandet nå skal styrke ambulansetjenesten.

– Vi har midler til å utrede luftambulanse og noe av disse skal brukes til å styrke ambulansetjenesten i Innlandet og i Grenlandsområdet, sier Helse Sør-Øst direktør Cathrine Lofthus.

Sykehuset Innlandet får dermed i oppdrag å få på plass en legebemannet ambulanse i første omgang.

– Så skal vi også ta jobben med å utrede luftambulanse for innlandet, sier Lofthus.

– Hvor lang tid tar det?

– Dette kommer først og fremst til å dreie seg om lokalisering. Vi vet hva som skal til for å bygge opp en base for luftambulanse.

– Er det aktuelt at en slik base kan bli et mer omfattende beredskapssenter?

Det finnes ulike modeller. Det kan være beredskapssenter eller det kan være fornuftig å samlokalisere en base med AMK-sentralen for å bruke leger inne hos dem som sitter og styrer tjenesten. Dette må vi vurdere. Men alt må skje i riktig rekkefølge. Hvor sykehusene ligger, hvor det er lokalmedisinske senter, hvordan de styrker prehospitale tjenester og hvor de legger luftambulansebasen, sier Lofthus.

Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS