Ambulanse

Brannvesenet rykker ut med sykepleier i Røyrvik

Publisert Sist oppdatert

Høyre roser brannmannskaper i Røyrvik som skal rykke ut på akuttoppdrag sammen med kommunale sykepleiere. Senterpartiet mener regjeringa svekker beredskapen i distriktene, skriver NRK Trøndelag.
Tidligere: Stenger ambulansestasjonen i Røyrvik for godt (2015)
– Den gule bilen er vår trygghet (2016)
18 vil jobbe på ambulansestasjonen i Røyrvik (2015)
På tolv år har 80 ambulanser forsvunnet fra Distrikts-Norge. Ambulansestasjonen i Røyrvik ble nylig lagt ned. Og svært ofte er brannmannskapet først på stedet.
– Det er tøft og det er belastende å være brannmannskap når man ikke har den akuttmedisinske kompetansen, og du vet at det kan ta litt tid før du får støtte fra helsepersonell, sier Frank Aspnes, utrykningsleder i Brannvesenet, Midt.
Bakgrunn: Ambulansen i Røyrvik legges ned? og På barrikadene (2014)
Les også: Vil lokke ambulansepersonell til Røyrvik (2015)
Nå tar kommunen grep for å gi innbyggerne et tryggere akuttilbud. Brannmannskaper skal fra i høst ta med seg sykepleiere fra sykeheimen på akuttoppdrag.
– Vi har starta dette prosjektet fordi vi vil få tilbake denne trygghetsfølelsen, som jeg mener man skal ha, uansett hvor man bor i landet. Og må jeg nok si at det er en mer statlig oppgave, sier Røyrvik-ordfører Hans Oskar Devik, (Sp).
Det er kommunen selv som tar regninga.

– Gir opp distriktene

Senterpartiet mener at beredskapen i distriktene er svekket med dagens regjering.
– Jeg er sikker på at brannfolkene og sykepleieren gjør en skikkelig jobb i Røyrvik. Men dette betyr at de statlige etatene gir opp distriktene. Staten tar ikke lenger ansvar for en av de viktigste oppgavene som er beredskap, og overlater det til kommunene. Da får vi en A- og B-beredskap. A-beredskap i byene og B-beredskap i distriktene, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.

– Økt beredskap

Høyre mener det er bra at en kommune som Røyrvik tar ansvar for å styrke akuttilbudet ved at lokale sykepleiere nå blir med brannbilen på utrykninger. Og Høyres stortingsrepresentant Elin Agdestein, sier Arnstad tegner et helt feil bilde av realitetene.
– Rammene for sykehusdrift er økt under denne regjeringen for å sikre bedre beredskap. Vi har en god luftambulansetjeneste og det er en høyere kvalitet på de prehospitale tjenestene. Og vi har økt beredskapen i de andre nødtjenestene, sier Agdestein.

– Kan innføres andre steder

Kommunen får låne utstyr fra helseforetaket som har tro på den unike satsinga i Røyrvik.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS