Akuttmedisin

Ambulansepersonell bør gjennomgå regelmessige tester

Publisert Sist oppdatert

Det finnes i dag ingen instans som kontrollerer om ambulansepersonell i praksis har de kvalifikasjonene som det er rimelig å kreve for yrkesgrupper innenfor ambulansetjenesten, skriver Gordon Grattidge og Lars Hansson på vegne av Alarm Ambulansförbundet i en kronikk gjengitt i dagensmedicin.se.
Alarm Ambulansförbundet konstaterer at ambulansetjenesten har gått fra tydelige krav til en mengde av pseudotester, og en tjeneste nærmest uten krav. Bare ordene trening og tester får mange ambulansesjefer til å endre ansiktsfarge.
Forbundet har gjennom spørreundersøkelser, samt granskning av policy, retningslinjer og intervjuer, skaffet seg et godt overblikk over arbeidsgiverens tester, dels ved nyansettelser, dels løpende som gjentatte kvalitetskontroller.
Resultatet er svært nedslående.
Ansvaret for at ambulansepersonell oppfyller tilstrekkelige krav til egnethet og kompetanse ligger i dag helt hos arbeidsgiverne. Tester angående medisinsk kunnskap og fysisk kapasitet har drastisk blitt redusert de siste tiårene. Noen få landsting gjennomfører summariske og vilkårlige tester ved nyansettelser, som mer er å betrakte som et forsøk på å finne alvorlige helseproblemer. På et teoretisk plan er testene svært banale. Samtalen som ambulanseleger (ofte rådgivere) gjennomfører i forhold til såkalte legemiddeldelegeringer sier som regel ingenting i det hele tatt om et individs farmakologiske kunnskaper. Dokumentasjonen er i tillegg fraværende.
Les det hele hos dagensmedicin.se

Powered by Labrador CMS