Akuttkjeden

Prehospital troponinmåling i Danmark: - skal gjøres landsdekkende

Publisert Sist oppdatert

En ny metode, som kan oppdage mindre blodpropper (i hjertet, red. anm.) i ambulansen, ser ut til å bli en suksess. Erfaringene fra Region Midtjylland, hvor den har vært prøvd ut viser at 45 prosent av mindre blodpropper blir oppdaget allerede i ambulansen. Derfor vil regionene og Hjerteforeningen nå spre metoden til hele landet, skriver beredskabsinfo.dk.
Foto: Falck
Når rundt 9.000 dansker hvert år blir rammet av en blodpropp i hjertet, teller hvert minutt. Inntil nå har man kunnet oppdage store blodpropper allerede i ambulansen, mens mange små blodpropper dessverre først blir oppdaget på sykehuset.
Mindre blodpropper oppdages i dag ikke av den vanlige undersøkelsen av hjertet med EKG. Med den nye metode kan man med en blodprøve måle et bestemt hjerteenzym i pasientens blod. Er enzymet til stede, mangler hjertet oksygen, ofte på grunn av en mindre blodpropp i hjertet (NSTEMI, red. anm.).

Unngår unødig transport

Et mindre hjerteinfarkt starter ofte med brystsmerter eller plutselig åndenød, men kan ende med hjertesvikt eller hjerterytmeforstyrrelser, hvis behandlingen ikke starter i tide. Derfor kan den nye metoden være med på å redde liv, vurderer Anne Kaltoft, som er direktør i Hjerteforeningen.
”Det vil bety at pasienten kan unngå unødig transport og raskere få den riktig behandling".
I dag blir metoden testet i ambulansene i Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Metoden vil bli utbredt til hele landet så snart forskningen bak prosjektet er avsluttet, og det er helt klart, hvordan metoden påvirker behandlingen og pasientforløpet.
Les hele saken her

Powered by Labrador CMS