Akuttkjeden

Politisk styring på liv og død

Publisert Sist oppdatert

Flere lokalsykehus står i fare for å miste akuttkirurgien. Med det viser regjeringen at det er viktigere å spare penger enn å redde liv ute i distriktene, skriver sykepleier Lars Andreas Haukelidsæter i et innlegg på NRK Ytring.
I flere skadesituasjoner gjør vær- og føreforhold ambulansetransport problematisk. Odda sykehus er det første i rekken som etter alt å dømme mister akuttkirurgi. Det samme gjelder blant annet lokalsykehus i Narvik, Volda, Flekkefjord og Lofoten.
Jeg har selv jobbet i akuttmottaket på Odda sykehus og hatt pasientansvar for kritisk syke og skadde. Det hender ofte at ambulansehelikopter ikke kan rykke ut på grunn av dårlig vær. I slike tilfeller kan pasienten dø fordi den «gylne timen» blir brukt på transport og ikke knivtid.
Torfinn Andersen fra Tyssedal ble knivstukket flere ganger i overkroppen natt til 26. november i fjor. Andersen ble brakt til Odda sykehus for stabilisering. Dårlig vær hindret utrykning med luftambulanse. Ambulanse på hjul var mulig innen en time, men da var det fortsatt to timer til nærmeste sykehus. Overlege Trond Dyngeland besluttet å legge pasienten på operasjonsbordet. I et intervju med Nationen sier Dyngeland at uten akuttkirurgi hadde Andersen dødd. Vikarierende anestesilege Per Jansson sa følgende om nedleggelse av Oddas kirurgiske beredskap:
«Før eller siden kommer man til å ofre en pasient. Vi vet ikke om det skjer uka etter eller to år senere».

Ingen akuttberedskap uten kirurgi

I Nasjonal helse- og sykehusplan (NHSP) fjerner departementet akuttkirurgi fra fremtidig lokal akuttberedskap med et pennestrøk. Legeforeningen presiserte i et høringsnotat fra januar 2016 at akuttberedskap må bestå av spesialitetene indremedisin, anestesi og kirurgi med tilgang til radiologi og laboratoriefag. Alle med døgnberedskap. Det er samspillet mellom spesialitetene som sørger for best mulig akuttbehandling.
Bent Høie og departementet hans anser akuttkirurgi som overflødig i hva de kaller «fremtidens akuttsykehus». La det være helt klart; et sykehus uten akuttkirurgi er ikke et akuttsykehus, det er kun lek med ord.
Les hele innlegget hos NRK

Powered by Labrador CMS