Akuttkjeden

– Lofoten trenger en veldig god prehospital plan

Publisert Sist oppdatert

– Hvis dette skal bli bra, må Nordlandssykehuset komme til lofotingene med en plan for beredskapen som de kan føle seg trygge på, mener overlege Cato Kjærvik i sykehuset på Stokmarknes til Bladet Vesterålen.
I forslaget til Nasjonal helseplan som ble lagt fram av helseminister Bent Høie (H) fredag, legger han opp til at Nordlandssykehuset Vesterålen skal bli et såkalt stort akuttsykehus med beredskap også i kirurgi. Nordlandssykehuset Lofoten vil enten bli lite akuttsykehus uten akuttkirurgi, sykehus helt uten akuttfunksjon, eller legges ned.
Prosessen videre skal Helse Nord og Nordlandssykehuset føre.
Overlege i kirurgi på Stokmarknes, Cato Kjærvik, takker selvsagt for at at sykehuset beholder akuttfunksjonene.
– Men dette vil kreve en veldig god plan blant annet for prehospitale tjenester i Lofoten. Klarer man å lage en bra plan som skaper trygghet, bør man være optimist. Det samme gjelder Narvik – og da skal man huske på at det ikke er avstanden mellom Narvik og Harstad man skal ha i hodet, men avstanden fra en utkant som Tysfjord, mener Kjærvik.
Krav til kvalitet
Kirurgen er glad for at nasjonal helseplan legger opp til å stille klare krav til kvalitet og sertifiseringer.
– Når det stilles krav til oss, skal også vi på små sykehus få vise hva vi kan. Det kan kreve at vi må bruke mer tid på hospitering og trening og kurs ved andre sykehus, men det kan vi gjøre. Det viktigste er klare krav til kompetanse, sier han.
Les mer om saken hos Bladet Vesterålen

Powered by Labrador CMS