Akuttkjeden

Ambulansearbeider ut mot sjukehusplanen til Høie

Publisert Sist oppdatert

Sunnmøringen Karl Petter Hove har 25 års erfaring som ambulansearbeider. Torsdag kveld kunne skrekkscenarioet skjedd, hevder han, ifølge Sunnmørsposten.
Hove som jobber i ambulansetjenesten i Volda la ut et innlegg på Sunnmørsposten sine nettsider torsdag kveld.
Bakgrunnen for innlegget var at det gikk et jordras over E39 i Ørsta som stengte europavegen mot Ålesund. I tillegg gikk det flere snø- og jordras mellom Steinsvika og Dalsbygda på fylkesveg 40 i Volda kommune.
Fredag la helseminister Bent Høie (H) fram nasjonal helse- og sjukehusplan. Regjeringen vil legge ned akuttkirurgien på fem lokalsjukehus som har mindre opptaksområde enn 60-80.000 innbyggere.
Ambulansearbeider Hove reagerer fordi Volda sjukehus er ett av sjukehusene som kan miste akuttkirurgien.
Hove, som også er ekstern instruktør i Norsk Luftambulanse, skriver:
Helseminister Bent Høie ser for seg to scenarioer for framtida til Volda sjukehus. Akuttmedisinsk beredskap eller ingen akutte funksjoner i det hele tatt.
I kveld ser jeg bare ett scenario som forhåpentligvis ikke skjer. En personbil med en liten familie er maksimalt uheldig og kjører i 70 km/t inn i et jordras i Dalsfjorden (dette raset er reelt). E39 til Ålesund er også stengt på grunn av jordras på Hånes (dette raset er også reelt).
NVE har tidligere i dag sendt ut OBS-varsel for området som inneholder: "Full storm, unormalt store mengder nedbør og fare for flom og jordras".
Vi i ambulansetjenesten rykker ut til skadestedet (Dalsfjorden) med to biler fra Volda, en bil fra Vanylven er også alarmert siden det er fire personer i bilen, og noen er trolig alvorlig skadet.
Biler fra Volda må ta ferje for å nå skadestedet. Alle bruker mer enn 40 minutter for å nå fram.
Jeg er senior og mest erfaren, og dermed ansvarlig/fartøysjef/operativ leder for hvordan skadestedet skal organiseres. Jeg må også diskutere med traumeleder i Ålesund om hvor hver av de enkelte pasientene skal transporteres.
Når jeg kommer fram til skadestedet er ambulansen fra Vanylven allerede framme. Vi har måttet vente på ferja som var på Folkestad da alarmen gikk, og den sliter med å legge til i Volda på grunn av vindforhold og flomflo.
Vi er på feil side av jordraset og må ta farefulle sjanser for å nå pasientene. I bilen er det en familie på fire. Mor, far og to barn på 10 og 6 år. Far og fører er bevisstløs, bleik, med svak, bløt puls.
Tydelig sirkulatorisk påvirket og sterkt nedkjølt. Mor er våken, men fastklemt, også hun viser symptomer på indre blødninger, er sirkulatorisk påvirket og sterkt nedkjølt.
I baksetet sitter det yngste barnet fortsatt i setet på «barnepute» og med sikkerhtssele: Våken, forvirret, skjelver og er nedkjølt. Det andre barnet på 10 år har ikke brukt sele og ligger sammenkrøket, livløs bak fører i bilen.
Alle er kalde, våte og sterkt nedkjølt.
Jeg melder til traumeleder at det er fire pasienter på skadestedet, en livløs, en bevistløs, to som fortsatt er beviste, men med tydlige tegn på sirkulasjossvikt og sterk nedkjøling, mest sanssynlig også med indre blødiniger ut fra energibildet. En av de er fastklemt og vi trenger hjelp fra brannvesenet for frigjøring.
Det blåser kraftig med mer enn full storm i kastene og regnet «bøtter ned». Eget manskap er også nå nedkjølte på grunn av regn og vær, og sliter med å gjøre en god jobb.
Traumeleder forteller meg at eneste alternativ er å få pasientene til Ålesund sjukehus fordi akuttkirurgien nettopp er nedlagt i Volda, men vi kan ikke regne med hjelp fra helikopeteret da været ikke gjør det mulig å lette fra Ålesund. Sea King fra Florø er opptatt i et annnet oppdrag innerst i Sognefjorden.
Jeg må så ta en avgjørelse i samråd med traumeleder og AMK…..
Les mer om saken hos Sunnmørsposten

Powered by Labrador CMS