Aktuelt

– Tromsø beste alternativ for ny redningshelikopterbase

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Norges Kystfiskarlag på sin nettside.

AW101 Norges nye redningshelikopter. Foto: Live Oftedahl

Norges Kystfiskarlag går i en felles uttalelse med Fiskebåt Nord, Fiskarlaget Nord og Norsk Sjømannsforbund inn for at vedtatt etablering av ny helikopterbase legges til Tromsø.

Organisasjonene støtter regjeringens beslutning om å legge en ny redningshelikopterbase til Tromsø.

Avstanden mellom de to basene i Nord-Norge er for stor og en base i Tromsø vil korte ned tiden vesentlig fra alarmen går til et helikopter kan være på plass hos nødstedte i Troms, skriver Norges Kystfiskarlag.

Les også: Regjeringen vil etablere base for redningshelikopter i Tromsø.

Forsterket redningshelikopterberedskap

For organisasjonene er det viktig å få på plass en forsterket redningshelikopterberedskap for de fiskerne som til enhver tid er i jobb på fiskefeltene utenfor Troms og Andøya. Flytiden fra Tromsø vil i de fleste tilfellene bli vesentlig lavere enn tilfelle vil være dersom basen legges til Bardufoss, mener Kystfiskarlaget.

Organisasjonene registrerer at det jobbes i kulissene for å legge basen til Bardufoss for å erstatte tapte arbeidsplasser på innlandet. Organisasjonene mener det må være de redningsfaglige argumentene som avgjør plasseringen av basen.

Basen må plasseres der den kan gjør mest nytte, både med hensyn til nærhet til de som skal reddes og nærhet til de ressurser som det kan bli bruk for i et redningsoppdrag.

Ut fra slike vurderinger er en plassering i Tromsø riktig.

Følgende ressurser finnes i Tromsø:

  • Nordligste RITS-beredskap som består av dedikerte og spesialtrent brannvesen utstyrt for å slukke brann på fartøy i rom sjø
  • Redningsskøyte
  • Nordligste redningsdykker-beredskap
  • 9 redningshund-ekvipasjer er lokalisert i Tromsø
  • Snøskredkompetanse (Norsk folkehjelp, politi og Røde Kors)
  • Nordligste alpine redningsgruppe
  • Politiets Utrykningsenhet (UEH)
  • Nordligste kuvøseteam
  • ECMO (Transportabel hjerte- og lungemaskin)-team

15 minutter beredskapstid

I tillegg kan man i Tromsø fly på radar inn fra havet («landfall») og lande der nesten uansett værforhold. Tilsvarende er ikke mulig fra Bardufoss.

Organisasjonene forutsetter at regjeringen oppretter base i Tromsø så snart som mulig og ber videre om at basen allerede fra starten av bemannes med tilstedevakt og 15 minutters beredskapstid.

Les saken på Norges Kystfiskarlags nettsider.

Powered by Labrador CMS