Aktuelt

Mads Gilbert (på bildet) og Steinar Konradsen lanserte konseptet Trygg akuttmedisin som skal rulles ut i UNN på AmbulanseForum 2019.

113-lege vil ikke høre på direktoratet: – Sett krav om responstid!

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet møter motstand etter uttalelser om ambulansers responstid. Det handler egentlig kun om penger, tror flere, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging.

Bakgrunn: Helsedirektoratet - ikke bedre helsehjelp av å innfri responstid

Mandag ble det klart at Helsedirektoratet fraråder lovfesting av minuttmålene for ambulansers utrykningstid.

Ambulansene vil ikke redde flere folk om de når fram til pasientene kjappere enn de gjør i dag, mener direktoratet.

– Responstid alene har ikke stor betydning for overlevelse og folkehelse. Vi ser på om det finnes andre måter for å definere kravet om responstid eller kapasitet enn gjennom et tidskrav, sa avdelingsdirektør Steinar Olsen mandag.

En overlege, en stortingsrepresentant og lederen for et ambulanseforbund tror den egentlige grunnen til at direktoratet ikke vil lovfeste responstider, er at det blir dyrt.

– Det må bli slutt på at responstid ikke er et forskriftskrav, bare fordi det vil føre til behov for flere ambulanser, sier klinikkoverlege Mads Gilbert, for de fleste sist sett i et ambulansehelikopter i Tromsø i den populære NRK-serien 113.

– Kall en spade for en spade

Leder i ambulanseforbundet Delta, Ola Yttre, sier rett ut at han ikke tror på direktoratet.

– Jeg blir virkelig betenkt. Når det smeller så handler det jo om tid, sier Yttre, som har reist Norge rundt i sommer for å spre sitt budskap om at responstidene må forskriftsfestes.

Også stortingsrepresentant Elin Agdestein (H), fra samme parti som helseminister Bent Høie, vil gi en tydelig melding til direktoratet etter å ha lest deres uttalelser mandagens Trønder-Avisa.

– Direktoratet må ikke prøve å fortelle folk i Distrikts-Norge at responstid for ambulanser ikke betyr noe fra eller til for overlevelse når det gjelder som mest. Kall en spade for en spade: Dette handler om økonomi, ikke noe annet! sier Agdestein, som likevel ikke vil lovfeste responstidene.

– Jeg mener responstidsmålet Stortinget har fastsatt er tilstrekkelig og et tydelig signal om at responstider teller. Og det er helseforetakets ansvar å sørge for å etterleve det, sier hun.

Gilbert: – Underlig å si

Gilbert er ikke i tvil om at ambulansers responstid er et spørsmål om liv og død for viktige grupper syke og skadde, og kaller dagens gjeldende responstidsmål «beskjedne». Han har lenge argumentert for at de veiledende målene må bli obligatoriske, og mener det er selvsagt at et slikt krav vil skape økt behov for ambulanser.

– Vi vet fra mange studier at kortere responstid gir økt overlevelse. For seks akutt-tilstander, som blodforgiftning og hjerteinfarkt, er minutter helt avgjørende for overlevelse og sykelighet etterpå. Og vi vet hvordan Norge ser ut. Da er det for meg underlig å si at ambulansers responstid ikke har betydning, sier Gilbert.

Som Trønder-Avisa meldte forrige uke, vurderer regjeringen nå å endre på målet – etter initiativ fra nettopp Helsedirektoratet. Gilbert frykter hva utfallet kan bli.

– Nå er jeg svært bekymret over at helsemyndighetene skal finne på noe fancy. Løsningen er ikke flere ambulansehelikoptre, men gode gjennomtenkte responstidskrav, og flere bilambulanser. Bilambulansetjenesten er ryggraden i lokalsamfunnenes helseberedskap, sier Gilbert.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS