Traumeomsorg

Mann med brukket nakke måtte gå trappene selv

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha falt ut av sengen klagde mannen på smerter i nakke, rygg og armer. Til tross for dette fikk han ikke nakkekrage av ambulansepersonellet som også lot han gå ned trappene selv til ambulansen, ifølge Vårdfokus.
SVERIGE: En pårørende til mannen har i en klagesak til Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, (red.anm. tilsvarende helsetilsynet) stilt spørsmål ved hvordan mannen ble håndtert av ambulansepersonellet. Ifølge den pårørende skrek mannen at han hadde vondt i nakken, ryggen og armene, og at ambulansepersonellet ble informert om dette.
Mannen er diabetiker og hadde drukket i løpet av kvelden. Ettersom han luktet alkohol tok ikke ambulansepersonellet ham på alvor, ifølge den pårørende.
Ifølge Ivo kan smerter maskeres hos en person med diabetes som har drukket. Derfor burde ambulansepersonellet ha overveid om mannen var rammet av nakkeskade og i det minste ha satt på ham nakkekrage før transporten til sykehus.
Det ble aldri gjort noen nevrologisk undersøkelse, det er i hvert fall ikke dokumentert i journalen.
Vel fremme på akuttmotaket ble pasienten undersøkt. Han hadde dovningsfølelser i hendene og armbevegelsene var ukoordinerte. Han var øm ved berøring ved mot nakke og rygg, og ville ikke røre nakken på grunn av smertene.
Det ble utført en MR-undersøkelse, som viste utbredte ligament og mykdelsskader, ruptur i ligament, et skivebrudd, samt instabile frakturer på nivå C6-C7 i halsryggen. Skadene var så alvorlige at han måtte opereres.
Ivo kritiserer ambulanspersonellet for den mangelfulle håndteringen av pasienten.
Les mer om saken hos Vårdfokus

Powered by Labrador CMS